:

Hur länge får jag spara mina semesterdagar?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge får jag spara mina semesterdagar?
  2. Vad händer om jag inte tar ut 20 dagar semester?
  3. När ska man få semesterersättning?
  4. Hur kan du spara semesterdagar?
  5. Kan man spara fler än 5 semesterdagar/år enligt semesterlagen?
  6. När ska du spara semesterledighet?
  7. Har du rätt att spara din semester i kollektivavtal?

Hur länge får jag spara mina semesterdagar?

Enligt semesterlagen har du som anställd rätt att spara de dagar som överstiger antalet 20 för ett givet år. Det vill säga, om du tjänar in 25 semesterdagar så har du rätt att spara 5 till nästkommande semesterår. Om du tjänar in 28 semesterdagar så har du rätt att spara 8 dagar, och så vidare.

Vad händer om jag inte tar ut 20 dagar semester?

Om arbetstagaren har tjänat in fler än 20 betalda semesterdagar, kan hen spara de överstigande dagarna i upp till fem år. Arbetsgivaren är skyldig att se till att även sparade semesterdagar förläggs som semester. Det ska ske senast inom fem år även om arbetstagaren inte begär att ta ut semester.

När ska man få semesterersättning?

Enligt 30 § semesterlagen ska semesterersättning betalas ut senast en månad efter att anställningen har upphört. Om det inte går att beräkna semesterersättningen inom en månad efter att anställningen har upphört, ska den betalas ut inom en vecka efter det att hindret mot att beräkna ersättningen upphörde.

Hur kan du spara semesterdagar?

  • Hur du kan spara semesterdagar. Enligt lagen, har du rätt att spara dagar utöver huvudsemesterns 20 dagar, dock högst 5 dagar per år. Du får spara dagarna i högst fem år, men sedan måste du ta ut dem. På så sätt har du rätt att spara dagar under flera år i rad. Du kan inte spara semester samma år som du tar ut sparad semester.

Kan man spara fler än 5 semesterdagar/år enligt semesterlagen?

  • SVAR. Man kan dessvärre inte spara fler än 5 semesterdagar/år trots att man är föräldraledig enligt Semesterlagen men man kan däremot få ut dem i pengar istället. Vissa arbetsgivare kan dock gå med på det så prata med dem först. Man kan också välja att ta ut semestern under föräldraledigheten men då måste föräldraledigheten avbrytas ...

När ska du spara semesterledighet?

  • Semesterlagen ger en möjlighet för dig som arbetstagare att spara en viss del av din semesterledighet. I 18 § semesterlagen slås det fast att rätten att spara semesterledighet inträder först när arbetstagaren har tjänat in mer än 20 betalda semesterdagar. Det är de överskjutande betalda dagarna som får sparas.

Har du rätt att spara din semester i kollektivavtal?

  • Du har rätt att spara en del av din betalda semester för att kunna ta ut den senare. Reglerna kan vara lite olika i semesterlagen och i kollektivavtal.