:

Får du stanna på en busshållplats och hämta upp en passagerare?

Innehållsförteckning:

  1. Får du stanna på en busshållplats och hämta upp en passagerare?
  2. Vad gäller vid en busshållplats?
  3. Får taxibilar stanna på busshållplatser?
  4. Får man stanna och plocka upp en passagerare?
  5. Vad gäller vid Bussregeln?
  6. Får man stanna vid en busshållplats med heldragen linje?

Får du stanna på en busshållplats och hämta upp en passagerare?

för bussar, spårvagnar eller skolskjuts. Du får stanna på en hållplats, men bara för att passa- gerare ska kunna kliva i eller ur och under förutsättning att du inte hindrar buss, spårvagn eller skolskjuts. Om inget annat anges gäller förbudet 20 meter före och 5 meter efter hållplatsmärket.

Vad gäller vid en busshållplats?

Den så kallade hållplatsregeln bestämmer när du måste lämna företräde åt en buss som är redo att lämna en busshållplats och köra ut i trafiken igen. Och allt beror på hastighetsbegränsningen på den aktuella vägen. Är begränsningen 50 km/h eller lägre måste du stanna upp och släppa fram bussen.

Får taxibilar stanna på busshållplatser?

Enligt trafikförordningen har taxi laglig rätt att stanna på busshållplatser. ... Taxi kör också färdtjänst. Det nya förbudet kan komma att innebära att det inte längre går att beställa färdtjänst fram till porten på vissa adresser.

Får man stanna och plocka upp en passagerare?

Det är förbjudet att stanna på en motorväg för att plocka upp en passagerare. Däremot får du stanna i en parkeringsficka där det finns en parkeringsskylt.

Vad gäller vid Bussregeln?

Bussregeln – Om du kör förbi en stillastående buss på en busshållplats ska du sakta ner eller stanna om busschauffören visar med blinkers att han ska köra ut från busshållplatsen. Detta gäller däremot endast om hastighetsbegränsningen är 50 km/h eller lägre.

Får man stanna vid en busshållplats med heldragen linje?

Det gäller inom markerat område eller 20 meter före hållplatsen och 5 meter efter hållplatsskylten. ... Är hållplatsen markerad med heldragen gul linje gäller stoppförbud på hållplatsen.