:

Får man säga upp någon som är gravid?

Innehållsförteckning:

  1. Får man säga upp någon som är gravid?
  2. Får inte förlängt gravid?
  3. Hur berätta att man är gravid på jobbet?
  4. Kan man säga upp någon under föräldraledighet?
  5. Kan man vara föräldraledig under uppsägningstid?
  6. När kan man bli sjukskriven vid graviditet?

Får man säga upp någon som är gravid?

Du som arbetsgivare får inte säga upp en medarbetare för att hen är gravid. En uppsägning som har samband med graviditet är ett brott mot jämställdhetslagens diskrimineringsförbud och mot lagen om anställningsskydd (LAS).

Får inte förlängt gravid?

Om arbetsgivaren får reda på att du är gravid och bestämmer sig för att antingen inte ge dig förlängd anställning eller att hen efter att fått reda på din graviditet väljer att säga upp dig är det inte okej. Situationen regleras i diskrimineringslagen.

Hur berätta att man är gravid på jobbet?

Det finns inga regler för hur man berättar för arbetsgivaren att man är gravid. Det brukar gå bra att berätta om graviditeten för sin chef utan att be om ett formellt möte och det går också alldeles utmärkt att till exempel berätta via mejl om man vill det.

Kan man säga upp någon under föräldraledighet?

Uppsägningsgrunderna för dig som arbetstagare är samma oavsett om du är i tjänst eller om du är föräldraledig. Uppsägningen får dock aldrig ske på grund av att du är föräldraledig, du som anställd får nämligen aldrig missgynnas eller diskrimineras på grund av att du är, ska vara eller har varit föräldraledig.

Kan man vara föräldraledig under uppsägningstid?

Arbetstagare har rätt till ledighet från sin anställning under vissa specifika förutsättningar som framgår i föräldraledighetslagen (FLL 1 § första stycket). Du är fortfarande anställd under uppsägningstiden och rätten till föräldraledighet gäller som vanligt även om du har sagt upp dig själv.

När kan man bli sjukskriven vid graviditet?

En graviditet anses inte vara en sjukdom i sig men om arbetsförmågan är nedsatt med minst en fjärdedel kan Försäkringskassan bevilja sjukpenning från och med dag 15 oavsett om sjukdomen beror på graviditeten eller inte.