:

Får man säga vad man vill på nätet?

Innehållsförteckning:

  1. Får man säga vad man vill på nätet?
  2. Får man skriva vad som helst på sociala medier?
  3. Vad får man inte lägga ut på Internet?
  4. Vad är olagligt att se på internet?
  5. Vad räknas som näthat?
  6. Vilka begränsningar finns i yttrandefriheten?
  7. Vad får man inte skriva i en tidning?
  8. Kan man anmäla näthat?

Får man säga vad man vill på nätet?

Svenska medborgares rätt att utrycka ”tankar, åsikter och känslor” offentligt skyddas av Sveriges grundlagar. De gäller även på nätet. Yttrandefrihet betyder dock inte att vi får säga vad vi vill. Yttrandefriheten är inte heller det enda som reglerar vad vi får säga eller skriva på nätet.

Får man skriva vad som helst på sociala medier?

Yttrandefriheten skyddar medborgarnas rätt att uttrycka sina åsikter offentligt. Samma regler som gäller i verkligheten gäller även på nätet och i sociala medier. Vidare innebär yttrandefriheten en frihet att fritt uttrycka sina åsikter, tankar och känslor utan någon censur, begränsning eller någon typ av bestraffning.

Vad får man inte lägga ut på Internet?

Det här får du inte skriva på nätet

  • Läs mer: Flashback är inte längre anonymt och det är en milstolpe hur man än ser på det.
  • Uppvigling. Uppvigling innebär att du försöker andra att begå brottsliga handlingar. ...
  • Hets mot folkgrupp. ...
  • Brott mot medborgerlig frihet. ...
  • Olaga våldsskildring. ...
  • Förtal. ...
  • Mer läsning:

Vad är olagligt att se på internet?

Att sprida bilder eller falska rykten Om någon sprider sexuella bilder, filmer eller rykten om någon annan kan det vara förtal eller ett brott som heter olaga integritetsintrång. Det är själva spridningen av kommentarer eller bilder som är brottsligt. Att hitta på en lögn om någon är alltså inte brottsligt.

Vad räknas som näthat?

Näthat är ett samlingsbegrepp för när någon kränker, trakasserar eller utsätter någon annan person för hot via Internet, till exempel sociala medier eller e-post.

Vilka begränsningar finns i yttrandefriheten?

Inskränkningar som finns i de flesta länders yttrandefrihet gäller brott mot upphovsrättslagar, uppvigling, förtal, olaga hot, spioneri, olaga våldsskildring med mera.

Vad får man inte skriva i en tidning?

Man får inte förtala, förolämpa, hota och kränka människor. Hets mot folkgrupp, rasism, sexism samt oetiskt och stötande material sorteras självklart bort från UNT:s och unt.se:s spalter. Och så ska man hålla sig till ämnet!

Kan man anmäla näthat?

Anmäl brott till polisen För att anmäla brottet ska du ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Är det ett pågående brott, eller en akut situation, ring 112. Många brott kan anmälas via e-tjänster.