:

Vem har ansvar för diken?

Innehållsförteckning:

  1. Vem har ansvar för diken?
  2. Vad är ett Markavvattningsföretag?
  3. Hur djupt får man rensa ett dike?
  4. Hur gräver man ett dike?
  5. Vad är dike på svenska?

Vem har ansvar för diken?

Ett dike är en vattenanläggning och enligt miljöbalken är den som äger en vattenanläggning skyldig att underhålla den. Detta gäller för alla vattenanläggningar, oavsett om de har tillstånd eller inte, om de ägs av enskilda fastig- hetsägare eller ingår i en samfällighet.

Vad är ett Markavvattningsföretag?

Ett markavvattningsföretag har ofta tillkommit genom förrättning när flera fastigheter var i behov av ny markavvattning. De kallas även vattenavledningsföretag, dikningsföretag, invallningsföretag eller regleringsföretag, beroende på när och varför de tillkom.

Hur djupt får man rensa ett dike?

När du rensar ett dike är syftet att upprätthålla dikets ursprungliga djup och läge. Det innebär att du inte får rensa djupare eller bredare än vad som bestämts i ett tillstånd (förrättning) eller vad som kan visas vara senast lagliga djup.

Hur gräver man ett dike?

Man börjar med att gräva ett 1,5-2 meter brett dike med ett djup på c:a 50-60 cm. Diket grävs ut och i detta lägger man sedan först ut 5 cm grus, singel eller makadam. Sedan lägger man ett dräneringsrör med 10 cm i diameter. Ovanpå rör lägger man sedan singel, grovt grus eller makadam igen upp till markens yta.

Vad är dike på svenska?

Ett dike är en mänskligt skapad anordning i marken avsedd att dränera överskottsvatten från exempelvis åkrar, skogsmark, vägar och järnvägar. Man skiljer på öppna diken och täckdiken. Så länge det inte handlar om att avleda dagvatten, räknas nydikning juridiskt sett oftast som markavvattning.