:

Vem tillfaller skadat vilt?

Innehållsförteckning:

  1. Vem tillfaller skadat vilt?
  2. Vad händer om man inte anmäler en viltolycka?
  3. Vad ska man göra vid viltolycka?
  4. Vad ska man göra om man kör på en hare?
  5. Kan spåra upp vilt?

Vem tillfaller skadat vilt?

-Nej, viltet tillfaller jakträttsinnehavaren där djuret fälls under förutsättning att vi kan få tag i denne. När det gäller stort vilt, älg, hjort, vildsvin försöker vi verkligen ringa runt för att hitta rätt mottagare. Lyckas vi inte avgör polisen vid LKC vad som ska ske med djuret, säger Joakim Andersson.

Vad händer om man inte anmäler en viltolycka?

Skyldigheten gäller: älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka med nämnda djur är straffbart. Det klassas som en smitningsolycka och kan ge böter. Du behöver även anmäla ifall du har kört på en ren, även om renar inte räknas som vilt.

Vad ska man göra vid viltolycka?

Så minskar du risken för viltolyckor

  • Ring 112 och anmäl att du råkat köra på ett vilt djur.
  • Ta hand om eventuella skadade personer i väntan på ambulans.
  • Placera ut en varningstriangel så inte fler olyckor sker.
  • Vid en viltolycka ska du alltid märka ut platsen. Gärna med viltremsa.

Vad ska man göra om man kör på en hare?

Ring 112 och anmäl olyckan*. Uppge olycksplats och vilken typ av djur det gäller samt i vilken riktning djuret har försvunnit om det inte finns kvar på platsen. Märk ut platsen där olyckan har skett. Sätt ut varningstriangel 200–300 meter från olycksplatsen.

Kan spåra upp vilt?

Det finns föreskrivet i jaktförordningen att jägaren måste ha tillgång till en hund som är speciellt tränad att spåra upp skadat vilt vid jakt på björn, lo, älg, hjort, rådjur, mufflonfår och vildsvin. Om du har en duktig hund så kommer du att vara en tillgång och efterfrågad i varje jaktlag.