:

Varför skjuta älgkalv?

Innehållsförteckning:

  1. Varför skjuta älgkalv?
  2. Hur många älgkalvar får man skjuta?
  3. Kan man kanske kalla en älg?
  4. Får man skjuta älg kalv?
  5. Vilka älgar får man skjuta?
  6. Vem har rätt till påkörd älg?

Varför skjuta älgkalv?

Varför skjuter vi älgkalv? För knappt 50 år sedan var det straffbart att skjuta älgkalv. Idag är det krav på att hälften av de skjutna älgarna ska vara kalv. Ett argument för kalvskyttet har varit, att få upp genomsnittsåldern på populationen.

Hur många älgkalvar får man skjuta?

Licensområden medger avskjutning av minst en älgkalv per år. Ett älgskötselområde har en skötselplan för älgstammen och jakten sker på basis av denna. Älgskötselområden är vanligen av sådan storlek att man i normalfallet kan skjuta av minst tio vuxna älgar per år.

Kan man kanske kalla en älg?

I Nordamerika kallar man älgar för ”moose” och i Storbritannien kallar man dem för ”elk”. Om man använder ordet ”elk” i Nordamerika finns det däremot risk att man tror att man pratar om en vapitihjort.

Får man skjuta älg kalv?

Innan man skjuter en älgko, försäkra dig om att den inte har kalvar med sig. Jaktledaren och jägarna måste bära ansvar för att en älgko med kalvar inte fälls. Kalvarna är beroende av honan under hela första vintern. Hjortdjurens kalvskydd är en av de mest centrala etiska reglerna för jägarna.

Vilka älgar får man skjuta?

Om antalet kalvar per vuxet hondjur minskat i älgobsen jämfört med tidigare år måste man minska avskjutningen av vuxna djur – om man vill ha en oförändrad älgstam. Av de vuxna djur som skjuts bör de flesta vara fjolingar, alltså älgar födda 2018. Inrikta jakten på små individer. Det gäller båda tjur och ko.

Vem har rätt till påkörd älg?

Vid en viltolycka tillfaller viltet jakträttshavaren, så länge det inte är fråga om statens vilt. Regeringen har dock medgivit en möjlighet för jakträttshavaren att få behålla älg eller hjort, trots att de som utgångspunkt är statens vilt när dessa djur är fredade.