:

Vilka rådjur får man skjuta?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka rådjur får man skjuta?
  2. Varför skjuta rådjur?
  3. När är rådjursjakt tillåten?
  4. Vad krävs för att jaga rådjur?
  5. Får man skjuta Råget?
  6. Får man skjuta bock med hagel?
  7. Var ska man skjuta ett rådjur?

Vilka rådjur får man skjuta?

Från och med den 1 oktober är alla rådjur tillåtna. I norra Sverige slutar rådjursjakten den 31 december och i övriga Sverige den 31 januari. Vissa län har också jakt på hornbärande rådjur under tiden den 1 maj - den 15 juni. Jakttiderna i Sverige ses numera över ungefär vart tredje år.

Varför skjuta rådjur?

Många anser att rådjursjakten är något speciellt. Rådjuret är ett mycket vackert djur och det gör sig också bra på tallriken. ... Man får till exempel inte skjuta rådjur under hela året, och den regeln gäller överallt i hela Sverige, och också oavsett kön på rådjuret.

När är rådjursjakt tillåten?

Rådjur – kid Hela landet den 1–30 sept. endast smyg- eller vaktjakt Rådjur (alla djur) Hela landet den 1 okt. –31 jan.

Vad krävs för att jaga rådjur?

Vid rådjursjakt är hagelvapen tillåtet, men dessa jagas lika ofta med kulvapen. Vapen som generellt är förbjudna för jakt är helautomatiska vapen, pilbåge och enhandsvapen. För att få licens för någon form av vapen måste du först och främst vara minst 18 år gammal och ha en godkänd och komplett jägarexamen.

Får man skjuta Råget?

Vuxna hannar med horn får jagas från 16 augusti till den 30 september i hela landet, dock endast i form av smyg- och vaktjakt. ... Kid (rådjur som är yngre än ett år) får jagas 1 september – 30 september, dock ej i Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län.

Får man skjuta bock med hagel?

Vid rådjursjakt är hagelvapen tillåtet under tiden den 1 oktober - den 31 januari. Under annan tid måste kulvapen användas. Även under tid när rådjur får skjutas med hagel används kulvapen i stor utsträckning.

Var ska man skjuta ett rådjur?

Försök inte att skjuta djuret i huvudet eller halsen, undantaget vid ett avliv- ningsskott. Då man skjuter ett rådjur med hagelgevär är skjutavståndet högst 25 meter. Fastställ det avståndet redan på förhand vid din passplats. Skottet riktas mot djurets framdel och bog.