:

Får du själva riva eternit?

Innehållsförteckning:

  1. Får du själva riva eternit?
  2. Hur deponerar man eternit?
  3. Vem får arbeta med asbest?
  4. Hur vet man att det är asbest?
  5. Hur länge finns asbest i luften?
  6. Hur farligt är det att andas in asbest?

Får du själva riva eternit?

Eternit består av krossad asbest som blandas med cement. Materialet är mycket slitstarkt. Privatpersoner får hantera asbesthaltigt material på sitt eget hus, men man ska ha kunskap om hur man gör för att undvika hälsoskador. Vid rivning kan asbest finfördelas till asbestdamm som kan ge skador på lungorna.

Hur deponerar man eternit?

Så lämnar du asbest/eternit till deponi på avfallsanläggningen

  1. Följ skyltar mot avfallsanläggningen och parkera. ...
  2. Gå in på vågkontoret och lämna in den ifyllda avfallskarakteriseringsblanketten till vågpersonalen.
  3. Du hänvisas ut till anvisad plats där du själv får tippa ditt avfall.

Vem får arbeta med asbest?

Om man är det minsta osäker ska man alltid ta ett asbestprov. Om materialet visar sig innehålla asbest och det finns risk för exponering för asbesthaltigt damm vid arbetet, krävs tillstånd från Arbetsmiljöverket, speciella skyddsåtgärder, skyddsutrustning och utbildning för att hantera det asbesthaltiga materialet.

Hur vet man att det är asbest?

Det är väldigt svårt att veta huruvida det förekommer Asbest i en byggnad, och därför måste man ofta skicka materialprover på analys för att på så sätt få ett definitivt svar. Om det visar sig att det förekommer Asbest i en byggnad så bör man överväga Asbestsanering.

Hur länge finns asbest i luften?

Vid sågning, håltagning eller rivning virvlar mängder av asbestfibrer upp och stannar kvar i luften mycket länge, upp till flera dagar.

Hur farligt är det att andas in asbest?

Om man andas in asbestfibrer kan man få allvarliga sjukliga förändringar, främst i andningsorganen. Fibrerna kan orsaka flera allvarliga lungsjukdomar som till exempel cancer. Den vanligaste cancerformen är mesoteliom, som är en sällsynt men mycket allvarlig form av cancer orsakad av asbestexponering.