:

Får man lön om man blir uppsagd?

Innehållsförteckning:

  1. Får man lön om man blir uppsagd?
  2. Vad betyder ett varsel?
  3. Får man ersättning om man blir varslad?
  4. Får man säga upp någon utan varning?
  5. Hur länge varar ett varsel?
  6. Vad gör jag om jag blir varslad?
  7. Vad gäller om man blir varslad?

Får man lön om man blir uppsagd?

Blir du avskedad får du lämna anställningen omedelbart och har inte längre rätt till lön och andra anställningsförmåner. ... Om du blir uppsagd behåller du löne- och anställningsvillkoren under hela uppsägningstiden, men du måste vara beredd att jobba under uppsägningstiden.

Vad betyder ett varsel?

Ett varsel ska innehålla uppgift om skälen till de planerade uppsägningarna, antalet arbetstagare som avses bli uppsagda och under vilken tidsperiod uppsägningarna planeras ske. Fackklubbarna på arbetsplatsen har rätt att få en kopia av varslet till Arbetsförmedlingen.

Får man ersättning om man blir varslad?

Ersättningen man får baseras på tidigare lön, och med en inkomstförsäkring kan man få en ersättning på 80 procent av den tidigare lönen. Kontakta Arbetsförmedlingen senast första dagen som arbetslös, då får man ersättning redan från den första dagen man går utan arbete.

Får man säga upp någon utan varning?

Om du har misskött dina arbetsuppgifter har arbetsgivaren rätt att säga upp dig. Dock kan du inte bli uppsagd utan att först en tydlig varning där det framgår vad du gjort fel. Det är dock viktigt att du är medveten om att du kan sparken, även om du inte har orsakat någon ekonomisk skada till arbetsgivaren.

Hur länge varar ett varsel?

Varsel vid uppsägning Handlar det om personer är det fyra månader som gäller. För mer än 100 uppsägningar måste en arbetsgivare varsla som senast ett halvår före uppsägningarna.

Vad gör jag om jag blir varslad?

Om man har blivit varslad är det alltid viktigt att kontakta sitt fackförbund så snart så möjligt för stöd och rådgivning under processen. Facket kontrollerar även att arbetsgivaren har utfört varslet rätt och håller koll på alla dina rättigheter som arbetstagare.

Vad gäller om man blir varslad?

Unionen berättar. Först: Att du har blivit varslad om uppsägning betyder inte automatiskt att du blir av med ditt jobb. Själva uppsägningen kan komma i ett senare skede efter förhandlingar, eller inte bli av alls. ... Om Unionen har kollektivavtal med din arbetsgivare är de skyldiga att förhandla uppsägningar med Unionen.