:

När ska man plocka nässlor till soppa?

Innehållsförteckning:

  1. När ska man plocka nässlor till soppa?
  2. När börjar brännässlor växa?
  3. Vad är det för ämne som bränns i en brännässla?
  4. Hur torkar man nässlor bäst?
  5. Vilket är det frätande ämne som finns i brännässlor?

När ska man plocka nässlor till soppa?

Våren bästa skördetiden Det är de små späda bladen som lämpar sig bäst i matlagning, så den absolut bästa skördetiden är under våren. Men även mitt i sommaren går det bra att plocka brännässlor, ta bara de spädaste bladen högst upp och skippa den grova stjälken. Rensa nässlorna noga och skölj i vatten.

När börjar brännässlor växa?

Brännässla blir 20-200 cm hög. Den har motsatta, skaftade och matt mörkgröna blad som är grovt sågtandade med hjärtlik bas. Stjälken är fyrkantig och har rikligt med brännhår. Blomningen inträffar i juli-augusti och frukten är en nöt.

Vad är det för ämne som bränns i en brännässla?

Nässlan bränner eftersom den är täckt av små ihåliga rör som är fyllda med något som liknar myrsyra. Rören har mycket vassa kanter när de bryts av. Det gör att syran går rakt in i skinnet och börjar irritera. Nässlan slutar bränna om den är ordentligt förvälld.

Hur torkar man nässlor bäst?

Skölj nässlorna och låt dem torka på ett bakplåtspapper. Torka dem i ugn på låg temperatur (50-70 grader) tar ett par timmar. Tänk på att inte ha hög värme i ugnen eftersom det förstör nässlornas enzymer och vitaminer, samt kan ge brända blad.

Vilket är det frätande ämne som finns i brännässlor?

Aktiva ämnen är vitamin C, järn och, i färsk växt, även histamin, acetylkolin och myrsyra.