:

Får man plocka vitsippor i Stockholm?

Innehållsförteckning:

  1. Får man plocka vitsippor i Stockholm?
  2. Får man plocka Skilla?
  3. Får man plocka fläder i Stockholms parker?
  4. Får man plocka gullvivor i naturreservat?
  5. Får man plocka Gullvivor i Stockholm?

Får man plocka vitsippor i Stockholm?

Vitsippor får man plocka! Vitsippor får plockas, blåsippor är fridlysta då de inte kan spridas på annat sätt än fröspridning (blåsippor sprids även via rotspridning) här är en länk till Naturvårdsverkets sida över fridlysta djur/växter i Sverige.

Får man plocka Skilla?

– Den är fridlyst i hela landet och man får inte röra den alls. Att plocka fram spaden för att med sig en sådan planta hem vore definitivt ett lagbrott.

Får man plocka fläder i Stockholms parker?

För fläder räknas till ett ”växande träd” och skyddas av Brottsbalkens kapitel 12 paragraf 2a. ... – Ja, man får inte skada trädet genom bryta av några kvistar eller grenar. Kan man plocka försiktigt och enbart blommorna, tolkar vi lagen som att det är tillåtet, säger Sonja Kuruzovic, handläggare på Naturvårdsverket.

Får man plocka gullvivor i naturreservat?

Gullvivan är nämligen fridlyst i hela Sverige, men på olika sätt. Enligt miljöbalken är det i hela landet förbjudet att gräva eller dra upp exemplar av växten med rötterna. Det är inte heller tillåtet att plocka för försäljning eller andra kommersiella ändamål.

Får man plocka Gullvivor i Stockholm?

Men blåsippan kan inte sprida sig om den plockas, vilket har lett till att den nästan har utrotats på vissa ställen där den har plockats intensivt. Man får inte plocka blåsippor i Hallands, Skåne, Stockholms, Västerbottens och delar av Västra Götalands län. Gullvivor får inte plockas i Hallands, Skåne och Örebro län.