:

Vem får min pension om jag dör?

Innehållsförteckning:

  1. Vem får min pension om jag dör?
  2. Hur mycket gör efterlevandeskydd?
  3. Hur länge kan man få änkepension?
  4. Vilka pensioner har efterlevandeskydd?
  5. Hur betalas tjänstepension ut vid dödsfall?
  6. Kan sambo få änkepension?
  7. Vad innebär efterlevandeskydd på pension?

Vem får min pension om jag dör?

Så fungerar återbetalningsskydd, familjeskydd och familjepension. Om du är sambo eller gift kan din partner få ärva din tjänstepension om du avlider. Om du har ett återbetalningsskydd ärver dina anhöriga de pengar du hunnit tjäna in. Vanligast är att du aktivt måste välja återbetalningsskydd till din tjänstepension.

Hur mycket gör efterlevandeskydd?

Det kostar inget att ha återbetalningsskydd, men om du inte väljer det kan tjänstepensionen bli 10–20 procent högre. Det beror på att man får delar av arvsvinster från sparare i samma åldersgrupp som har avlidit och inte haft återbetalningsskydd.

Hur länge kan man få änkepension?

Om din make har avlidit och ni var gifta vid utgången av 1989 kan du ha rätt till änkepension. Änkepensionen fungerar som ett ekonomiskt stör när en anhörig dör och ska täcka en viss del av den inkomst som din make bidrog med. Änkepensionen avskaffades i princip från och med 1990.

Vilka pensioner har efterlevandeskydd?

Tecknar du efterlevandeskydd för premiepensionen innebär det att om du dör får din make/sambo din premiepensionen utbetald till sig under resten av livet. Du kan inte ångra dig om du tecknat efterlevandeskyddet. Om din make/sambo dör före dig behöver du inte göra något, utbetalningarna till dig fortsätter som tidigare.

Hur betalas tjänstepension ut vid dödsfall?

Pension och ersättningar från Pensionsmyndigheten betalas ut till dödsboet för hela månaden då dödsfallet inträffade. Därefter upphör betalningen. Det som finns kvar på pensionskontot efter dödsfallet blir så kallade arvsvinster. ... I det orange kuvertet kan du se hur mycket arvsvinster som tilldelas dig.

Kan sambo få änkepension?

Sammanfattning. Om du är efterlevande maka, make eller sambo kan du ha rätt till omställningspension. Om du är kvinna och var gift med din make den 31 december 1989 kan du ha rätt till änkepension. Om du är efterlevande barn kan du ha rätt till barnpension.

Vad innebär efterlevandeskydd på pension?

Efterlevandeskydd för premiepensionen kan tecknas från och med första gången du ansöker om allmän pension när du loggar in på Mina sidor. ... Skyddet innebär att om du dör innan din make/sambo kommer han eller hon att få din premiepension utbetald till sig under resten av sitt liv.