:

Får man plocka fallfrukt?

Innehållsförteckning:

  1. Får man plocka fallfrukt?
  2. Har grenar som hänger ner?
  3. Vad kan man göra med fallfrukt?
  4. Vad göra med omogen fallfrukt?
  5. Får du plocka frukt från någon annans tomt?
  6. Vad säger lagen om grannens träd?

Får man plocka fallfrukt?

Vad bra att du är intresserad av att ta hand om äpplen, fallfrukt. Äpplen på kommunal mark får man plocka så till vida det inte är så att marken är upplåten till någon förening eller liknande via arrende- eller brukaravtal. Där allemansrätten gäller så får man plocka med måtta och man får inte skada träden.

Har grenar som hänger ner?

2 § jordabalken och stadgar att om gren eller rot tränger över tomtgränsen och orsakar olägenhet så får fastighetsägaren ta bort dessa. ... Det är ingen tillfällighet att lagen talar om rot och gren. En stam som hänger över en tomtgräns får man inte röra.

Vad kan man göra med fallfrukt?

Återvinn frukten De ställs ofta upp från och med september och står som regel kvar till och med december. Vissa stationer kan ha containrarna framme kortare eller längre tid, så kolla upp det innan. Fallfrukten som läggs i de här containrarna rötas och blir till biogas eller biogödsel.

Vad göra med omogen fallfrukt?

Fast innan äpplena pressas bör de skäras i mindre bitar och då underlättar en fruktkross. Det finns mindre krossar och pressar för privatbruk. Gör man mycket och inte hinner dricka upp all must direkt, bör man även pastörisera musten. Av äppelmust kan man även göra cider eller äppelcidervinäger.

Får du plocka frukt från någon annans tomt?

Att plocka frukt från annans träd vars grenar hänger in på din tomt utgör sannolikt egenmäktigt förfarande (Brottsbalken 8:8) och är således brottsligt eftersom frukten tillhör trädets ägare. ...

Vad säger lagen om grannens träd?

Om rötter eller grenar från träd eller buskar på grannens tomt tar sig över på din sida av tomtgränsen och ställer till besvär så får du själv klippa ner grenarna eller ta bort rötterna. ... Vägrar trädägaren att ta bort grenar eller rötter får du själv ta bort dessa på sin egen bekostnad.