:

Får man svenskt medborgarskap om man gifter sig?

Innehållsförteckning:

  1. Får man svenskt medborgarskap om man gifter sig?
  2. Hur söker man permanent uppehållstillstånd?
  3. Kan man gifta sig utan uppehållstillstånd?
  4. Hur lång tid tar det att bli svensk medborgare?
  5. Är det lättare att få uppehållstillstånd som gift?
  6. Hur länge har man permanent uppehållstillstånd?
  7. Hur lång tid tar det att få permanent uppehållstillstånd?
  8. Varför permanenta uppehållstillstånd?

Får man svenskt medborgarskap om man gifter sig?

Om du är gift, lever i ett registrerat partnerskap eller är sambo med en svensk medborgare kan du ansöka om svenskt medborgarskap efter tre år. Ni ska då ha bott tillsammans de senaste två åren.

Hur söker man permanent uppehållstillstånd?

Du kan ansöka om permanent uppehållstillstånd i samband med en ansökan om förlängt uppehållstillstånd, dock tidigast efter tre år. Eftersom uppehållstillstånd beviljas för två år i taget, kan du vanligtvis ansöka om permanent uppehållstillstånd tidigast efter fyra år.

Kan man gifta sig utan uppehållstillstånd?

Du får gifta dig i Sverige även om du inte är bosatt i Sverige. När hindersprövningen är klar får du ett intyg om hindersprövning och ett vigselintyg av Skatteverket. Dessa ska du lämna till vigselförrättaren. inför en vigselförrättare som länsstyrelsen har förordnat (borgerlig vigsel).

Hur lång tid tar det att bli svensk medborgare?

Du som har bott i Sverige i fem år och har uppehållsrätt, uppehållskort eller permanent uppehållstillstånd kan ha möjlighet att ansöka om att bli svensk medborgare. Från och med likställs uppehållsrätt och uppehållskort med permanent uppehållstillstånd när du ansöker om svenskt medborgarskap.

Är det lättare att få uppehållstillstånd som gift?

Makar, registrerade partners eller sambor Du kan få uppehållstillstånd om du är gift, har ingått registrerat partnerskap eller har varit sambo med någon som nu bor i Sverige. Med sambo menas ett par som inte är gifta men som bor och lever tillsammans som i ett äktenskap. ... Då behöver du inte uppehållstillstånd.

Hur länge har man permanent uppehållstillstånd?

Som bevis för ditt uppehållstillstånd får du ett uppehållstillståndskort. För dig som har ett permanent uppehållstillstånd gäller uppehållstillståndskortet som längst i fem år. Därefter behöver du ett nytt kort. För dig med tidsbegränsat uppehållstillstånd gäller uppehållskortet lika länge som tillståndet.

Hur lång tid tar det att få permanent uppehållstillstånd?

Efter 13 månader kan du förlängt uppehållstillstånd om du fortfarande behöver skydd. Ett förlängt uppehållstillstånd gäller i två år. Efter tre år har du möjlighet att ansöka om ett permanent uppehållstillstånd. Du måste ansöka om förlängning innan ditt tidsbegränsade uppehållstillstånd går ut.

Varför permanenta uppehållstillstånd?

Den ändrades vissa regler om uppehållstillstånd i utlänningslagen (2005:716). Lagändringarna innebär bland annat att tidsbegränsade uppehållstillstånd blir huvudregel och att ett permanent uppehållstillstånd bara kan beviljas om vissa särskilda krav är uppfyllda, däribland ett krav på försörjning.