Kan man permittera under uppsägningstid?
Innehållsförteckning:
- Kan man permittera under uppsägningstid?
- Måste man jobba under sin uppsägningstid?
- Kan man permittera delar av personalen?
- Vad händer om jag inte jobbar under min uppsägningstid?
- När är det möjligt att permittera uppsagd personal?
- Kan du kräva längre uppsägningstid?
- Hur mycket lön har en permitterad anställd?
- Kan arbetsgivaren avbryta permitteringen tillfälligt?
Kan man permittera under uppsägningstid?
Det är möjligt att avtala att korttidsarbete inte ska användas under uppsägningstid. ... Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal, så krävs att du och arbetsgivaren ingår ett skriftligt avtal om att du ska omfattas av korttidsarbete.
Måste man jobba under sin uppsägningstid?
Som arbetstagare är man som utgångspunkt skyldig att arbeta under uppsägningstiden. Däremot är det möjligt att avtala om att arbetstagaren ska vara arbetsbefriad. ... Under uppsägningstiden har man rätt till samma lön och anställningsförmåner som innan uppsägningen (12 § LAS).
Kan man permittera delar av personalen?
Det här är korttidspermittering I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten lämnar ekonomiskt stöd till arbetsgivaren. Anställda får behålla en stor del av sin ordinarie lön under permitteringen samtidigt som företagets personalkostnader minskar.
Vad händer om jag inte jobbar under min uppsägningstid?
Skadeståndsskyldigheten framgår av lag om anställningsskydd Du har som arbetstagare som utgångspunkt en skyldighet att arbeta under uppsägningstiden, som enligt LAS ska vara minst en månad (11 §). Om du inte arbetar under uppsägningstiden kan du därför riskera skadestånd från arbetsgivaren (38 §).
När är det möjligt att permittera uppsagd personal?
- Under 2020 är de nya reglerna sådana att det är möjligt för arbetsgivare att permittera även uppsagd personal. LO har velat se 100 procentig permittering. I en skriftlig kommentar skriver de dock att korttidspermittering under uppsägningstid är »en konstig konstruktion«.
Kan du kräva längre uppsägningstid?
- Arbetstagaren har däremot rätt att kräva en längre uppsägningstid. Om du har varit anställd mer än två år men mindre än fyra år kan du exempelvis kräva två månaders uppsägningstid. Ju längre du har varit anställd, desto längre uppsägningstid kan du kräva. Du måste inte nyttja hela uppsägningstiden men möjligheten finns där.
Hur mycket lön har en permitterad anställd?
- Vanligtvis har en permitterad anställd rätt till samma lön som han eller hon har vid arbete. ... Som mest kan dina anställda gå ner till 40 procents arbetstid men ändå behålla 90 procent av lönen. Du som arbetsgivare kan minska lönekostnaderna för din medarbetare med ungefär hälften.
Kan arbetsgivaren avbryta permitteringen tillfälligt?
- Arbetsgivaren får normalt inte kräva att du som anställd arbetar mer än den avtalade tiden när du omfattas av korttidspermittering. Om det tillfälligt krävs extra insatser kan permitteringen tillfälligt avbrytas för berörda anställda. Arbetsgivaren ska då rapportera detta till Tillväxtverket vid avstämningen.