:

Hur många procent är omskurna i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Hur många procent är omskurna i Sverige?
  2. Vem utför omskärelse i Sverige?
  3. Vad är omskärelse i Islam?
  4. Vad är omskärelse inom judendom?
  5. Hur vanligt är det att vara omskuren?

Hur många procent är omskurna i Sverige?

Det är svårt att få exakta siffor på hur många som omskärs av personer som vare sig är läkare eller har tillstånd, men 2007 uppskattade Socialstyrelsen siffran till mellan 10 pojkar per år.

Vem utför omskärelse i Sverige?

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kan utfärda tillstånd att utföra omskärelse, och utövar också tillsyn över verksamheten. Enbart legitimerade läkare eller den som har särskilt tillstånd av IVO får utföra omskärelse av pojkar, om de är under två månader gamla.

Vad är omskärelse i Islam?

Muslimer beskriver omskärelsen som en viktig religiös tradition, trots att den inte nämns i Koranen. Däremot nämns omskärelse i de så kallade haditherna, en samling korta utsagor om profeten Muhammed, som fastställer vad som är sed i en viss fråga och betraktas som en av grundpelarna för hur muslimer ska leva.

Vad är omskärelse inom judendom?

Judisk omskärelse, berit mila, föreskrivs äga rum åtta dagar efter födelsen och är en över 3 000 år gammal tradition. Den religiösa motiveringen är att den är tecknet på det förbund som Gud slöt med Abraham, som enligt judendomen är religionens och folkets grundare.. Pojkar får sina namn i samband med omskärelsen.

Hur vanligt är det att vara omskuren?

Manlig omskärelse är beteckningen på kirurgiskt avlägsnande av hela eller delar av förhuden på mannens penis. Ingreppet utförs av medicinska, estetiska, religiösa eller kulturella skäl. ... Världshälsoorganisationen, WHO, uppskattade 2007 att 30 procent av världens män är omskurna.