:

Finns det undantag med arbete på stege?

Innehållsförteckning:

  1. Finns det undantag med arbete på stege?
  2. Är det krav på Fallskyddsutbildning?
  3. Vad kan man göra om det inte finns möjlighet att fästa ett fallskydd?
  4. Vem ansvarar för att det finns personlig fallskyddsutrustning?
  5. Vilka regler gäller för arbete på tak?
  6. Vad gäller för arbete på stege enligt Arbetsmiljöverket?
  7. Hur länge gäller en Fallskyddsutbildning?
  8. Vilken belastning ska en förankringspunkt för personligt fallskydd minst klara?

Finns det undantag med arbete på stege?

Arbete från stege ska om möjligt undvikas och bara användas vid kortvariga enstaka arbeten där man inte kan välja andra bättre alternativ. Tänk på att du minst måste uppfylla de minimivillkor som finns i §§ 60 a och 92 a för att undvika sanktionsavgift vid ett byggnads- och anläggningsarbete.

Är det krav på Fallskyddsutbildning?

Utbildning i fallskydd, vilket är ett krav för alla som arbetar på en höjd av två meter eller högre där risk för fall föreligger. Förutom att ge deltagarna kunskap om gällande lagkrav får de även kunskap om hur de ska utföra riskanalyser och räddningsplaner samt får bekanta sig med fallskyddsutrustning.

Vad kan man göra om det inte finns möjlighet att fästa ett fallskydd?

Om det inte finns godkända förankringsanordningar tillgängliga så kan fallskydd förankras i en annan punkt som klarar en statisk belastning på minst 10 kN om inte bruksanvisningen till fallskyddet anger annat.

Vem ansvarar för att det finns personlig fallskyddsutrustning?

Arbetsgivaren ansvarar för att lämpliga skydds- åtgärder vidtas (utifrån riskbedömningen) och att personal får information om de risker som föreligger samt hur de ska behandlas. Arbetsgivaren ska också informera/utbilda personalen om vilken skydds- utrustning som ska användas samt om hur den ska användas.

Vilka regler gäller för arbete på tak?

När du arbetar på ett brant tak kan skyddsräcken både behöva vara högre än 1 meter och ha särskilt skydd som förhindrar att man kan falla igenom räcket. Vid vissa arbeten behöver du även använ da en personlig fallskyddsutrustning utöver skyddsräcket. Skyddsräcken ska monteras enligt bruksanvisning.

Vad gäller för arbete på stege enligt Arbetsmiljöverket?

10 § Stege får användas endast som tillträdesled och för kortvarigt arbete från stegen. Arbete från stege får endast ske om riskerna med att använda stege är så små att annan säkrare utrustning inte är befogad. 11 § Stegar skall användas på ett sådant sätt att man kan stå stadigt och hålla sig fast på ett säkert sätt.

Hur länge gäller en Fallskyddsutbildning?

Fallskyddsutbildning giltighetstid, grundkurs Det finns branscher där certifikat krävs och dessa har ofta en giltighetstid på några år. Arbetar du med telecom ska du ha ett Mastcertifikat och det är då giltigt i 3 år. Är du vindkraftstekniker och går en GWO-kurs är ditt certifikat giltigt i 2 år.

Vilken belastning ska en förankringspunkt för personligt fallskydd minst klara?

Förankringspunkten styrs av EN 795, när det gäller personligt fallskydd och dess förankring. En förankrings punkt kan vara en balk, ställning, svetsad konstruktion, temporär horisontell lina eller liknande. Standarden säger att förankringspunkten måste hålla för en statisk belastningminst 12 kN under 3 minuter.