:

Får man ha ständig jour?

Innehållsförteckning:

  1. Får man ha ständig jour?
  2. Är jour semesterlönegrundande?
  3. Får inte den med jour tulla på?
  4. Vad menas med beredskapstid?
  5. Kan man ha beredskap under semester?

Får man ha ständig jour?

Jourtid räknas som arbetstid, och betyder att en arbetstagare står till förfogande på arbetsplatsen utan att jobba. Arbetstagare får ha jour i högst 48 timmar under fyra veckor, eller 50 timmar under en kalendermånad. Jour får tillämpas om verksamhetens natur gör att det är nödvändigt.

Är jour semesterlönegrundande?

Jourtid ersätts normalt per timme och beror normalt på vilken dag och tid på dygnet som jourtiden är förlagd till. Jourtid är normalt semestergrundande arbetstid och jourtidsersättningen behandlas som semesterlönegrundande rörlig lön.

Får inte den med jour tulla på?

Jour får tillämpas om verksamhetens natur gör att det är nödvändigt. Jourtid får enligt arbetstidslagen inte överstiga 50 timmar under en kalendermånad eller 48 timmar under en fyraveckorsperiod. Jour får inte förläggas under dygns- eller veckovilan. En arbetsgivare ska föra anteckningar om jourtid.

Vad menas med beredskapstid?

För den tid som du håller dig tillgänglig men inte utför arbete, får du beredskapsersättning . Det kan finnas olika ersättningar beroende på var du behöver infinna dig, det vill säga om det är på arbetsplatsen, på en annan angiven plats eller om du kan koppla upp dig via mobilt verktyg, till exempel från hemmet.

Kan man ha beredskap under semester?

Du behöver inte vara tillgänglig för arbetsgivaren utan har rätt att vara ledig under semestern. Semesterlagens syfte, med rätt till vila och återhämtning, innebär att du inte har någon skyldighet att vara anträffbar på mobil eller mejl under semestern. Du kan heller inte gå beredskap under semestern.