:

Vilka lokaler har krav på utrymningsplan?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka lokaler har krav på utrymningsplan?
  2. Vad är Tillhållning?
  3. Vad är Nattlåsning?
  4. När krävs Panikregel?
  5. Vad gäller för Nödskyltar?
  6. Var finns utrymningsvägarna på arbetsplatsen?
  7. Vad ska en utrymningsplan innehålla?
  8. Hur bred behöver en utrymningsväg vara?

Vilka lokaler har krav på utrymningsplan?

I Sverige har vi i stort sett krav på att ha en utrymningsplan på varje arbetsplats. Undantags ges ifall lokalerna är överblicksbara och samtliga som vistas där har god lokalkännedom. Det innebär med andra ord att arbetsplatser som har besökare utifrån behöver upprätta en plan.

Vad är Tillhållning?

Tillhållning Funktion som avser att kvarhålla dörrblad i stängt läge vid brand. Dörren skall dock kunna öppnas med utrymningsbeslag, trycke eller vred.

Vad är Nattlåsning?

"Nattlåsning" - Är extra inbrottsskydd (försäkringskrav) som låses på kvällen och låses upp på morgonen, dessa lås är konstruerade för att endast kunna låsas upp med nyckel på både utsidan och insidan och därför utgör de ett hot mot Utrymning, skulle de vara låsta är det omöjligt att utrymma lokalen.

När krävs Panikregel?

Rekommenderas till dörrar med utrymningskrav där risk för trängsel kan uppstå, t ex köpcentrum, hotell, skolor, sjukhus, teatrar, sportanläggningar etc. Panikregel med horisontell tryckstång.

Vad gäller för Nödskyltar?

Ska vägen till en utrymningsväg förses med nödbelysning enligt SS-EN-1838? ... Nödbelysning med pictogam ska finnas vid riktningsförändring samt väg till utrymningsväg. 22. Det har dykt upp nödskyltar (gröna gubbar) som dimrar ner och går till full effekt vid strömlöst.

Var finns utrymningsvägarna på arbetsplatsen?

Skyltar och andra vägledande markeringar ska normalt finnas för att visa utrymningsvägar. Markering av utrymningsväg ska ske på golv om det finns risk för att vägen kan bli blockerad. Även platser där handbrand- släckare finns ska markeras med skyltar.

Vad ska en utrymningsplan innehålla?

På arbetsplatser bör minst ett anslag med utrymningsplan sättas upp på varje våningsplan. Planen ska visa utrymnings- vägar, hur och när man larmar räddningskår eller annan hjälpinstans. Den ska också ange var manuella larm- utlösningsdon finns och visa var återsamlingsplatsen är.

Hur bred behöver en utrymningsväg vara?

 Fritt mått i utrymningsvägar, 0,90 meter.  Dörröppningar får dock ha en fri bredd på 0,80 meter.  Fritt mått i utrymningsvägar ska vara minst 1,2 meter med fritt mått dörr öppningar som minst är 1,15 meter.