:

Har man lön under uppsägningstiden?

Innehållsförteckning:

  1. Har man lön under uppsägningstiden?
  2. Kan man jobba under uppsägningstiden?
  3. Hur räknar man ut uppsägningstid?
  4. Hur kan man slippa uppsägningstiden?
  5. Måste man stanna uppsägningstiden?
  6. Får man ersättning om man blir uppsagd?
  7. Hur lång uppsägningstid har man när man blir uppsagd?

Har man lön under uppsägningstiden?

En arbetstagare som har blivit uppsagd har rätt att under uppsägningstiden behålla sin lön och andra anställningsförmåner även om arbetstagaren inte får några arbetsuppgifter alls eller får andra arbetsuppgifter än tidigare (12 § LAS).

Kan man jobba under uppsägningstiden?

Som arbetstagare är man som utgångspunkt skyldig att arbeta under uppsägningstiden. Däremot är det möjligt att avtala om att arbetstagaren ska vara arbetsbefriad. ... Under uppsägningstiden har man rätt till samma lön och anställningsförmåner som innan uppsägningen (12 § LAS).

Hur räknar man ut uppsägningstid?

Hur uppsägningstiden räknas Med exempelvis en månads uppsägningstid menas att om du säger upp dig till exempel den 15 mars, så upphör din anställning vid arbetsdagens slut den 15 april. Om motsvarande datum saknas i efterföljande månad, så löper uppsägningstiden ut den sista dagen i den månaden.

Hur kan man slippa uppsägningstiden?

Svar: Du kan säga upp dig när du vill, utan att ange något skäl. Du behöver inte heller säga upp dig skriftligen, såvida ni inte avtalat om det tidigare. Däremot måste du arbeta under uppsägningstiden, annars kan arbetsgivaren kräva dig på skadestånd.

Måste man stanna uppsägningstiden?

Kommer ni inte överens om 1 månad är du skyldig att stanna hela uppsägningstiden. Om du går efter 1 månad och inte dyker upp på jobbet resterande 2 månader så gör du dig skyldig till ett avtalsbrott. Arbetsgivaren kan då kräva skadestånd från dig (38 § lagen om anställningsskydd).

Får man ersättning om man blir uppsagd?

Om du har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist och har fyllt 40 år senast sista anställningsdagen, kan du få ersättning från Försäkring om avgångsbidrag (AGB). Anmälan ska göras inom två år efter friställningen. Du behöver inte vara arbetslös för att ha rätt till ersättning.

Hur lång uppsägningstid har man när man blir uppsagd?

Uppsägningstider om arbetsgivaren säger upp dig och det inte finns kollektivavtal

Sammanlagd anställningstidUppsägningstid från arbetsgivarens sida
Minst 4 år men kortare än 6 år3 månader
Minst 6 år men kortare än 8 år4 månader
Minst 8 år men kortare än 10 år5 månader
Minst 10 år och mer6 månader