:

Har man alltid rätt till omprov?

Innehållsförteckning:

  1. Har man alltid rätt till omprov?
  2. Under vilka förutsättningar kan en elev i gymnasieskolan få reducerat program?
  3. Kan man hoppa av en kurs på gymnasiet?
  4. Måste en lärare erbjuda omprov?
  5. Vad är en F prövning?
  6. Vem beslutar om förlängd undervisning för en elev på nationellt program i gymnasieskolan?
  7. Vad händer om jag hoppar av en kurs?
  8. Hur lång tid tar en kurs på komvux?

Har man alltid rätt till omprov?

Den som vill ha betyg från grundskolan eller specialskolan i ett eller flera ämnen har rätt att göra en prövning. Det gäller både den som är elev i någon av dessa skolformer och den som inte är elev. Det finns inte någon begränsning av hur många gånger en person kan göra en prövning i samma ämne.

Under vilka förutsättningar kan en elev i gymnasieskolan få reducerat program?

När man reducerar ett program på gymnasiet, efter att ha testat alla andra utvägar, så har man alltid ett åtgärdsprogram som underlag. Själva reduceringen innebär ofta att man tar bort kurser ur elevens studieplan (och således får eleven inte gymnasieexamen).

Kan man hoppa av en kurs på gymnasiet?

Hej, Man kan inte hoppa av en gymnasiekurs som man påbörjat. Det ger dig inte ett f utan ett streck (inget betyg) och kommer att registreras som ogiltig frånvaro. Du måste prata med din skola om de problem du har.

Måste en lärare erbjuda omprov?

Intentionen är att elever ska erbjudas möjlighet att visa förbättrade kunskaper och förmågor fram till betygssättningen. Om ett ”omprov” i maj kan höja elevens betyg, bör läraren göra vad han/hon kan för att tillmötesgå det önskemålet. En lärare som aldrig erbjuder ”omprov” följer inte föreskrifterna.

Vad är en F prövning?

Prövning för höjning av F-betyg När du fått betyget ”F” i en kurs som ingår i din individuella studieplan, har du rätt att genomföra en prövning. För att kunna genomföra prövningen krävs att du kontaktar den lärare som du tidigare haft i den aktuella kursen. ... Du kan endast genomföra prövning i en kurs per datum.

Vem beslutar om förlängd undervisning för en elev på nationellt program i gymnasieskolan?

Huvudmannen får besluta att undervisningen på ett nationellt program för en elev får fördelas över längre tid än tre år, om eleven har läst ett reducerat program eller om det med hänsyn till elevens förutsättningar finns särskilda skäl för det.

Vad händer om jag hoppar av en kurs?

De bidrag och lån som du fått utbetalt fram till att du avbryter studierna får du vanligtvis behålla. Om du fått bidrag och lån utbetalt som gäller för tiden efter du hoppat av din utbildning, kan du behöva betala tillbaka dessa pengar.

Hur lång tid tar en kurs på komvux?

En gymnasieutbildning tar normalt 3 år men på Komvux har du möjlighet att styra takten själv och läsa snabbare om du vill det. Ta kontakt med Komvux i din kommun och be om hjälp med att lägga upp en studieplan som passar dig.