:

Vilka köper elfenben?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka köper elfenben?
  2. Har elfenben?
  3. Hur mycket kostar ett elfenben?
  4. Varför köpa elfenben?
  5. Är elfenben ihåligt?
  6. Vad består elefantens betar av?
  7. Är elfenben lagligt i Sverige?
  8. Hur mycket kostar en Elefantbete?
  9. Får man ärva elfenben?
  10. Är elfenben lagligt?

Vilka köper elfenben?

Den inhemska handeln i Kina har också minskat under 2019, däremot har köp av elfenben utanför landet ökat sedan 2018. De länder som kineserna allt oftare köper elfenben ifrån är Thailand, Hong Kong och Kambodja. Det visar en ny rapport från Världsnaturfonden WWF.

Har elfenben?

Elfenben kallas tandben från däggdjur när det bearbetats till bruks- eller prydnadsföremål. Den främsta källan för elfenben har genom tiderna varit betar från elefanter, men även tandben från mammutar, flodhästar, valrossar och narvalar har använts som elfenben.

Hur mycket kostar ett elfenben?

Det genomsnittliga kilopriset för afrikanskt elfenben på den asiatiska marknaden är så högt som 2000 dollar (cirka 15 000 kronor).

Varför köpa elfenben?

– Det är positivt att efterfrågan på elfenben är den lägsta i Kina på fyra år. Konsumtionen i Kina har varit en viktig drivkraft bakom krisen för de afrikanska elefanterna. Men det finns en oro över en grupp på 8 procent som är fast beslutna att vilja köpa elfenben i framtiden.

Är elfenben ihåligt?

Mammutelfenben grävs upp ur permafrosten i Sibirien kring Jakutsk under de korta sommarmånaderna. Materialet är naturligt färgat av mineralavsättningar och skörare än vanligt elfenben efter att ha legat nedfruset under tusentals år. Mammutens betar också är massiva, till skillnad från elefantbetar som är ihåliga.

Vad består elefantens betar av?

De vuxna djuren har betar av elfenben, hos asiatiska elefantkor är de dock sällan synliga. Det är de översta framtänderna (inte hörntänder) som hos vissa individer når en längd av 3,30 meter.

Är elfenben lagligt i Sverige?

Inte förbjudet att äga lagligt elfenben Det finns inget förbud mot att äga föremål av elfenben som man har kommit över på lagligt sätt, till exempel genom arv. Det som är förbjudet är att använda elfenben i kommersiella aktiviteter, om man inte har CITES-intyg eller har bearbetat elfenben som omfattas antikundantaget.

Hur mycket kostar en Elefantbete?

Elefantbetar och noshörningshorn är framför allt eftertraktade i Östasien. En elefantbete på 40 kilo kostar över 200 000 kronor. En bete kan väga upp till 125 kilo.

Får man ärva elfenben?

Det finns inget förbud mot att äga föremål av elfenben som man har kommit över på lagligt sätt, till exempel genom arv. Det som är förbjudet är att använda elfenben i kommersiella aktiviteter, om man inte har CITES-intyg eller har bearbetat elfenben som omfattas antikundantaget.

Är elfenben lagligt?

Det finns inget förbud mot att äga föremål av elfenben som man har kommit över på lagligt sätt, till exempel genom arv. Det som är förbjudet är att använda elfenben i kommersiella aktiviteter, om man inte har CITES-intyg eller har bearbetat elfenben som omfattas antikundantaget.