:

Vem får reda på en orosanmälan?

Innehållsförteckning:

  1. Vem får reda på en orosanmälan?
  2. Hur hör man en orosanmälan?
  3. Vad skriver man i en orosanmälan?
  4. Vad händer efter en anmälan till socialtjänsten?
  5. Får den andra föräldern reda på Orosanmälan?
  6. Vad innebär en orosanmälan barn?
  7. Vad innebär en orosanmälan vuxen?

Vem får reda på en orosanmälan?

I lagen står det att alla som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla det till socialnämnden (14 kap. 1 c § SoL). Som privatperson har du möjlighet att vara anonym, men det förutsätter att du inte berättar vem du är när du kontaktar socialtjänsten.

Hur hör man en orosanmälan?

Så gör du en anmälan Kontakta socialtjänsten i den kommun barnet bor i, uppgifterna finns på kommunens hemsida. Har du anmälningsskyldighet ska du uppge ditt namn, andra vuxna kan vara anonyma.

Vad skriver man i en orosanmälan?

Information vid en orosanmälan När man skriver en anmälan, beskriver man omständigheterna som gör att man är orolig för barnet samt hur informationen har kommit till ens kännedom. Viktig information att ta med i anmälan är orsak till oron utifrån: tecken hos barnet. tecken hos förälder eller föräldrar.

Vad händer efter en anmälan till socialtjänsten?

När orosanmälan har gjorts bjuder förskolan/skolan in samtliga vårdnadshavare och barn över 15 år till ett samverkansmöte med socialtjänsten. Om annan person/verksamhet än förskolan/skolan gör en anmälan informeras inte förskolan/skolan om att en anmälan har gjorts.

Får den andra föräldern reda på Orosanmälan?

Om du misstänker att ditt barn far illa hos den andra föräldern kan du göra en orosanmälan till Socialtjänsten. De blir då skyldiga att göra en utredning enligt 11 kap. 1 § socialtjänstlagen. ... Det är dock först när en person fyllt 18 år och är myndig som denne får total bestämmanderätt över sin boendesituation.

Vad innebär en orosanmälan barn?

Man anmäler sin oro eller misstanke om att ett barn kan fara illa och behöver inte ha bevis för att är det är så. ... En sådan misstanke kan gälla allt från vanvård och vuxnas oförmåga till att ett barn bevittnar eller blir utsatt för våld eller andra övergrepp.

Vad innebär en orosanmälan vuxen?

En orosanmälan gör du om någon i din närhet har tappat kontrollen på sin relation till alkohol eller droger eller spel om pengar och på egen hand har svårt att bryta eller ta sig ur sitt missbruk. Arbetar du till exempel inom socialtjänst eller hälso- och sjukvård så har du anmälningsskyldighet.