:

När kan man lämna koncernbidrag?

Innehållsförteckning:

  1. När kan man lämna koncernbidrag?
  2. Kan man lämna koncernbidrag löpande under året?
  3. Vad krävs för koncernbidrag?
  4. Hur redovisar man koncernbidrag?
  5. Hur funkar koncernbidrag?
  6. Är koncernbidrag skattefria?
  7. Hur bokföra utdelning från dotterbolag?
  8. Hur bokföra lämnat koncernbidrag?

När kan man lämna koncernbidrag?

Koncernbidrag får lämnas mellan ett moderbolag och ett helägt dotterbolag och mellan helägda dotterbolag inom en koncern. För att ett koncernbidrag kan anses vara en avdragsgill kostnad för företaget som överför bidraget och som en skattepliktig inkomst för mottagaren måste koncernförhållandet vara kvalificerat.

Kan man lämna koncernbidrag löpande under året?

Bokslut. Redovisningen av koncernbidrag görs normalt inte i den löpande bokföringen utan först i samband med bokslutsarbetet.

Vad krävs för koncernbidrag?

För att koncernbidrag ska kunna lämnas med avdragsrätt måste samtliga villkor som räknas upp i lagrummet vara uppfyllda: bidraget ska redovisas öppet och vid samma beskattningsår. dotterföretaget ska vara helägt under hela beskattningsåret. mottagaren får inte ha sin hemvist i en utländsk stat.

Hur redovisar man koncernbidrag?

Erhållna och lämnade koncernbidrag ska redovisas i resultaträkningen under bokslutsdispositioner (BFNAR 2017:3 punkt 4.3). Ett lämnat koncernbidrag ska redovisas som kostnad samma räkenskapsår som det mottagande företaget redovisar bidraget som intäkt (BFNAR 2017:3 punkt 18.15).

Hur funkar koncernbidrag?

Reglerna innebär att givande företag inom koncernen gör en värdeöverföring till mottagande företag i koncernen. Givaren får göra avdrag för bidraget samtidigt som mottagaren ska ta upp bidraget till beskattning. Koncernbidraget är med andra ord en ren inkomstöverföring mellan koncernföretag.

Är koncernbidrag skattefria?

Näringsverksamheten som koncernbidraget avser får inte vara skattefri i Sverige genom skatteavtal. Om koncernbidrag lämnas från dotterföretag till moderföretag krävs att en utdelning från dotterföretaget skulle ha varit skattefri.

Hur bokföra utdelning från dotterbolag?

Den beräknade utdelningen bokförs som fordran på dotterföretag och intäktredovisas i resultaträkningen i posten Resultat från dotterföretag. Bolaget som kommer att lämna utdelning bokför ingenting förrän beslut fattats på årsstämman. I samband med årsstämman bokas en skuld till aktieägare upp.

Hur bokföra lämnat koncernbidrag?

Lämnade koncernbidrag redovisas genom att ett konto i kontogrupp 28 eller 19 krediteras samtidigt som ett konto i kontogrupp 88 debeteras. Mottagna koncernbidrag redovisas genom att ett konto i kontogrupp 16 eller 19 debeteras samtidigt som ett konto i kontogrupp 88 krediteras.