:

Kan man ta be körkort direkt?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man ta be körkort direkt?
  2. När får man göra teoriprovet för körkort?
  3. Vad krävs för att ta ett utökat B-körkort?
  4. Vad gäller för BE körkort?
  5. Har du med dig Ditt nya körkort då du kör?
  6. Kan du överklaga ditt körkort?
  7. Vad är övriga brott som leder till indraget körkort?

Kan man ta be körkort direkt?

Det går alltså inte att ta BE-körkortet direkt. Du får övningsköra med både personbil och lätt lastbil med påkopplat tungt släp från det att du är 18 år. Men glöm inte att först skaffa körkortstillstånd. ... Självklart måste din handledare själv ha ett körkort med behörigheten BE.

När får man göra teoriprovet för körkort?

När du har ett giltigt körkortstillstånd, får du övningsköra och göra förar- provet (kunskapsprov och körprov). För körkort behörighet AM ska du göra ett kunskapsprov hos Trafik verket. Ett körkortstillstånd är giltigt i fem år.

Vad krävs för att ta ett utökat B-körkort?

För att få utökad B-behörighet samtidigt som du tar ett B-körkort krävs det att:

  • Du har ett körkortstillstånd.
  • Du är permanent bosatt i Sverige eller sedan minst sex månader studerar här.
  • Du har fyllt 18 år.
  • Du har en giltig riskutbildning.
  • Du har gjort ett godkänt körkortsprov (kunskapsprov och körprov).

Vad gäller för BE körkort?

Med behörigheten BE får du köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg och en eller flera släp kopplade till bilen. Släpets eller släpens sammanlagda totalvikt får dock inte vara över 3 500 kg. BE-behörigheten har inte någon begränsning för bilens och släpets sammanlagda totalvikter.

Har du med dig Ditt nya körkort då du kör?

  • Du får köra om du har med dig en handling som styrker din identitet, till exempel körkort för annan behörighet, pass eller id-kort. Detta gäller endast i Sverige, fram till att du har hämtat ut ditt nya körkort och som längst i två månader. Därefter måste du ha med dig ditt nya körkort då du kör.

Kan du överklaga ditt körkort?

  • Polisens beslut kan inte överklagas, men vi ska utreda om ditt körkort ska återkallas eller lämnas tillbaka till dig. Vi kommer att kontakta dig så att du får möjlighet lämna dina synpunkter i ett yttrande innan vi tar ett beslut. Frågor om böter, erkännande eller förnekande av förseelsen, handläggs av polis och åklagare.

Vad är övriga brott som leder till indraget körkort?

  • Bland övriga brott som i regel leder till ett indraget körkort kan nämnas: trafikfarliga omkörningar, vårdslöshet i trafik och olovlig körning. Hastighetsöverträdelser med 31 km/tim eller mer när högsta tillåtna hastighet är 40 km/tim eller mer innebär nära nog alltid att körkortet återkallas.