:

Är det olagligt att åka med någon som inte har körkort?

Innehållsförteckning:

  1. Är det olagligt att åka med någon som inte har körkort?
  2. Har jag giltigt körkort?
  3. Vad händer om jag är passagerare och föraren kör utan körkort?
  4. Kan man ta reda på om en person har körkort?
  5. Hur vet jag om jag har ett giltigt körkortstillstånd?

Är det olagligt att åka med någon som inte har körkort?

Det stadgas i lagen om straff för vissa trafikbrott 3 § 3 st. att den som tillåter att någon som ej har körkort eller ej är berättigad att köra ett visst typ av fordon, som exempelvis kräver C behörighet men föraren endast har B, döms till böter för olovlig körning.

Har jag giltigt körkort?

För att veta om någon har körkort kan du vända dig till Transportstyrelsen (länk här) och begära ut uppgiften med stöd av offentlighetsprincipen. Du kan kontakta myndigheten antingen genom att ringa eller genom att maila dem. Då får du uppge personens namn och personnummer och fråga om denne har giltigt körkort.

Vad händer om jag är passagerare och föraren kör utan körkort?

Den som tillåter körningen kan dömas Även den som är ägare av ett fordon eller representant för ägaren av ett fordon och som tillåter någon som saknar giltigt körkort att köra fordonet, kan dömas för tillåtande av olovlig körning.

Kan man ta reda på om en person har körkort?

För att kolla om en person har indraget körkort kan du kontakta Transportstyrelsen. ... På Transportstyrelsens hemsida hittar du deras kontaktuppgifter. På deras hemsida och i körkortslagen kan du även läsa mer om återkallelse av körkort.

Hur vet jag om jag har ett giltigt körkortstillstånd?

Kopia på bevis om körkortstillstånd - beställ Då kommer ditt körkortstillstånd att skickas dit. Gå till tjänsten Kopia på bevis om körkortstillstånd - beställ. Öppnas i nytt fönster.