:

Är det olagligt att köra med vinterdäck på sommaren?

Innehållsförteckning:

  1. Är det olagligt att köra med vinterdäck på sommaren?
  2. När är det lämpligt att byta till vinterdäck?
  3. När är det tillåtet att köra med odubbade vinterdäck?
  4. När byta till vinterdäck 2021?
  5. När ska man byta friktionsdäck?
  6. När ska du använda dubbdäck vid vinterväglag?
  7. Varför är dubbfria vinterdäck farliga?
  8. När får du använda vinterdäck?
  9. När är det lag på vinterdäck om det är vinterväglag?

Är det olagligt att köra med vinterdäck på sommaren?

Det är lagligt att köra med dubbfria vinterdäck eller med dubbdäck där dubbarna är borttagna på sommaren. Många väljer att köra slut sina slitna vinterdäck under sommaren. Lägsta tillåtna mönsterdjupet på vinterdäck är tre millimeter men används de på sommaren så är lägsta tillåtna mönsterdjupet 1,6 millimeter.

När är det lämpligt att byta till vinterdäck?

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid. Om bilar med en totalvikt upp till 3500kg har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag.

När är det tillåtet att köra med odubbade vinterdäck?

På snö, under riktiga vinterförhållanden kan de dubbfria däcken vara lika bra. Från och med den 1 oktober till och med den 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck, oavsett väglag. Mellan den 1 december och 31 mars måste du ha vinterdäck på, om det är vinterväglag.

När byta till vinterdäck 2021?

Dubbdäck datum 2021 Du får använda dubbdäck från 1 oktober 2021 till . Dock kan du tänja på datumen även här om vinterväglaget skulle komma fortare eller hålla i sig längre. Krav på vinterdäck 1 december till 31 mars. Dubbdäck är tillåtna 1 oktober till 15 april.

När ska man byta friktionsdäck?

Transportstyrelsens regler säger att du måste använda friktionsdäck eller dubbdäck mellan 1 december och 31 mars där vinterväglag råder. Men friktionsdäck är som bekant dubbfria och är därför tillåtna året runt. Det är dock bra att byta till sommardäck när det är dags.

När ska du använda dubbdäck vid vinterväglag?

  • Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid. Om bilar med en totalvikt upp till 3500kg har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag.

Varför är dubbfria vinterdäck farliga?

  • Alla tester visar att dubbfria vinterdäck är farliga att köra med på sommaren. Bland annat NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) kräver att körning med vinterdäck på sommaren ska förbjudas. Olycksrisken ökar betydligt och man riskerar inte bara sitt eget liv, utan även andra trafikanters liv.

När får du använda vinterdäck?

  • När du får använda vinterdäck 1 Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december - 31 mars. 2 Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 30 april. 3 Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 30 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

När är det lag på vinterdäck om det är vinterväglag?

  • Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag.