:

Får man köra en taxibil utan Taxikort?

Innehållsförteckning:

  1. Får man köra en taxibil utan Taxikort?
  2. Får man köra taxibil?
  3. Vad gäller för taxi?
  4. Måste man ha Taxileg för Bolt?
  5. Vad krävs för att få taxiförarlegitimation?
  6. Kan du köra taxitrafik med en buss?
  7. Hur många timmar får man köra taxi?
  8. Kan man köra beställningstrafik med taxi?
  9. När man kan köra taxi?

Får man köra en taxibil utan Taxikort?

Du måste ha taxiförarlegitimation för att arbeta som taxiförare.

Får man köra taxibil?

Du måste anmäla de taxibilar som du ska använda i verksamheten till Transportstyrelsen. För att bedriva taxiverksamhet krävs bland annat att du ska ha tillräckliga ekonomiska resurser. ... Trafiktillståndet är bundet till den som äger taxibilen, men det finns även möjlighet att leasa taxibilar från särskilda företag.

Vad gäller för taxi?

Du måste ha taxitrafiktillstånd för att få bedriva taxitrafik. Taxitrafik definieras i taxitrafiklagen. Det är trafik som bedrivs med personbil eller lätt lastbil och som innebär att fordon och förare mot betalning ställs till allmänhetens förfogande för transport av personer.

Måste man ha Taxileg för Bolt?

För att kunna arbeta som taxiförare i Sverige så behöver du ha en taxiförarlegitimation utfärdad av transportstyrelsen. För att ansöka om det behöver du: ... Bedömas vara lämplig att jobba som taxiförare. Godkända teori- och körprov.

Vad krävs för att få taxiförarlegitimation?

När du har gjort alla tre delprov som ingår i provet för yrkeskompetens och har gjort körprovet med godkänt resultat ansöker du om taxiförarlegitimation till Transportstyrelsen. Du ska även skicka med läkarintyg. Du ansöker om taxilegitimation via vår e-tjänst.

Kan du köra taxitrafik med en buss?

Den som vill bedriva yrkesmässig trafik på väg måste ha ett yrkestrafiktillstånd. Vill du arbeta som taxiförare krävs att du har en giltig taxiförarlegitimation. För att utföra persontransporter och godstransporter med buss och lastbil behöver du ha yrkesförarkompetens.

Hur många timmar får man köra taxi?

Du får förlänga den till 10 timmar två gånger per kalendervecka. Maximal körtid per vecka är 56 timmar. Under två på varandra följande veckor får körtiden vara maximalt 90 timmar. Efter en sammanlagd körperiod på 4 timmar och 30 minuter ska du ta en rast på minst 45 minuter, eller en delad rast på 15 och 30 minuter.

Kan man köra beställningstrafik med taxi?

Yrkesrollen taxichaufför innebär att man kör fordon i taxitrafik. För att kunna göra detta krävs en taxiförarlegitimation. Personer med taxiförarlegitimation kan även köra färdtjänst, skolskjuts, beställningstrafik med mera.

När man kan köra taxi?

Krav för taxiförarlegitimation Du ska vara minst 21 år gammal. Du har haft körkort med behörighet B i minst två år. Körkortet får inte ha varit återkallat under de två senaste åren. Du kan också uppfylla kravet genom att ha körkort med behörighet D.