:

Får man köra 30 moped om man blivit av med körkortet?

Innehållsförteckning:

  1. Får man köra 30 moped om man blivit av med körkortet?
  2. Vilken moped får man köra utan körkort?
  3. Får man köra skoter?
  4. Får man köra snöskoter på väg?
  5. När får man köra 30-moppe?

Får man köra 30 moped om man blivit av med körkortet?

Man får helt lagligt köra 30-moped (klass 2). Förr kunde man även köra EU-mopeder (klass 1) om man även hade förarbevis för det då ett förarbevis inte kunde dras in till skillnad från körkort. Efter ändringen till AM så blev det vanliga körkortsregler även för klass 1.

Vilken moped får man köra utan körkort?

Det finns två typer av mopeder, klass I (även kallad EU-moped) och klass II. ... För att få köra moped av klass II behövs inte körkort, men man måste enligt 2 kap 3 § körkortslagen ha ett förarbevis för moped klass II. Kraven för att få ett förarbevis är inte lika höga som för att få körkort med AM-behörighet.

Får man köra skoter?

Om du ska köra snöskoter behöver du ett förarbevis för snöskoter. Du som har ett körkort som du tog före den 1 januari 2000 (även om det senare varit återkallat) behöver inte ett sådant förarbevis.

Får man köra snöskoter på väg?

Det är inte tillåtet att köra snöskoter på allmän väg utom när du ska korsa vägen, eller köra kortast möjliga sträcka om terrängen är oframkomlig. Då är högsta tillåtna hastighet 20 km/tim. När du passerar en väg ska alla passagerare, både på skoter och i pulka, gå över vägen.

När får man köra 30-moppe?

För att få köra moped klass I, den som ofta kallas EU-mopeden, måste man ha körkort, traktorkort eller förarbevis för moped klass I. För att få köra moped klass II räcker det med att man har fyllt 15 år. De ”gamla”, nationellt godkända, mopederna som är konstruerade för en hastighet av högst 30 km/tim tillhör klass II.