:

Vilka konsekvenser kan rökningen leda till för individen?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka konsekvenser kan rökningen leda till för individen?
  2. Är det farligt och röka på?
  3. Varför får jag ont i huvudet när jag röker?
  4. Vad är passiv rökning?
  5. Hur ökar risken för att drabbas av rökning?
  6. När röker du ansiktet och läpparna?

Vilka konsekvenser kan rökningen leda till för individen?

Rökning ökar risken för att drabbas av en rad dödliga sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, cancer och kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Även den som utsätts för passiv rökning löper ökad rik att drabbas. Vid varje bloss frigörs partiklar och gaser som kan innehålla upp till 8 000 olika kemiska föreningar.

Är det farligt och röka på?

Men hur farligt är det då? – Det är många som skrämmer sina barn med att de kommer få en psykos om de röker cannabis, men riktigt så enkelt är det inte. Vi vet ju inte vilka som kommer råka illa ut. Men det har gjorts många studier där man ser att cannabis ökar risken för psykossjukdom, säger Anna-Karin Danielsson.

Varför får jag ont i huvudet när jag röker?

Både rökning och användning av rökfri tobak kan starkt bidra till migrän. Det visar en ny studie som har publicerats i tidskriften Tobacco Induced Diseases. Även tidigare forskning har funnit samband mellan rökning och migrän, men detta är den första studie som undersökt sambandet mellan rökfri tobak och migrän.

Vad är passiv rökning?

  • Passiv rökning, ibland kallat andrahandsrökning, är när man inandas röken från någon annans cigarett. Till skillnad från röken som kommer direkt från en cigarett, kan röken man får i sig genom passivt rökning vara osynlig. Cigarettröken finns allmänt sätt kvar i luften i upp till 2,5 timmar.

Hur ökar risken för att drabbas av rökning?

  • Rökning ökar risken för att drabbas av en rad dödliga sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, cancer och kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Även den som utsätts för passiv rökning löper ökad rik att drabbas. Vid varje bloss frigörs partiklar och gaser som kan innehålla upp till 8 000 olika kemiska föreningar.

När röker du ansiktet och läpparna?

  • När du röker så får du röken i ansiktet och på läpparna. Du torkar ut läppar och ansikte, samtidigt som en hel del kemikalier hamnar i dina porer och i ditt system. Din hud åldras därmed snabbare, du får rynkor och huden blir slappare. Dålig hud är att ses som en vanlig bieffekt av rökning.