:

Varför drabbas man av PTSD?

Innehållsförteckning:

  1. Varför drabbas man av PTSD?
  2. Hur bemöter jag en person med PTSD?
  3. Vilka är vanliga symtom på PTSD?
  4. Vad är antidepressiva läkemedel för att behandla PTSD?
  5. Vad är posttraumatiskt stressyndrom?

Varför drabbas man av PTSD?

Att uppleva flera omskakande händelser som exempelvis flykt och förlust av närstående i ung ålder kan leda till en svår form av PTSD eller komplex PTSD. En annan vanlig orsak till en mer komplex form av PTSD är om man som barn blivit utsatt för sexuella övergrepp eller upprepad misshandel.

Hur bemöter jag en person med PTSD?

En behandling som har visat god effekt vid PTSD är en speciell form av kognitiv beteendeterapi, KBT som kallas för traumafokuserad KBT. Behandlingen innebär att du får stöd i att närma dig de traumatiska minnena, långsamt. Du kan få utsätta dig för situationer som påminner om händelsen, men i ett tryggt sammanhang.

Vilka är vanliga symtom på PTSD?

  • De mest framträdande symtomen på PTSD är: Personer som lider av PTSD kan bli känslomässigt avskärmade, får koncentrationssvårigheter, sömnproblem, ångest, depressioner, anhedoni (avsaknad av lust), isolerar sig, blir aggressiva med mera. De söker ofta till primärvården men sällan för PTSD.

Vad är antidepressiva läkemedel för att behandla PTSD?

  • Antidepressiva läkemedel som SSRI (selektiva serotoninåterupptagshämmare) har visat viss hjälp vid PTSD men inte lika bra som KBT eller EMDR. Sedan 2010-talet har flera och fler studier visat att ecstasy eller MDMA i kombination med psykoterapi kan vara effektivt för att behandla PTSD.

Vad är posttraumatiskt stressyndrom?

  • Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) PTSD är en förkortning av engelskans posttraumatic stress disorder och på svenska kallas tillståndet posttraumatiskt stressyndrom (diagnos ICD-10 enligt Världshälsoorganisationen WHO). PTSD uppkommer som ett resultat av ett allvarligt trauma som t ex dödshot, naturkatastrofer, rån, våld, sexuella övergrepp, ...