:

Kan man få blodtrycksfall vid högt blodtryck?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man få blodtrycksfall vid högt blodtryck?
  2. Hur behandlas högt blodtryck?
  3. Vilka faktorer bidrar till högt blodtryck?
  4. Varför är förhöjt blodtryck så farligt?
  5. Vad är högt blodtryck i hjärtat?

Kan man få blodtrycksfall vid högt blodtryck?

I takt med att vi blir äldre kan denna inbyggda blodtrycksreglering försämras, men även andra faktorer såsom högt blodtryck och åderförkalkning har en negativ inverkan. För att motverka ett blodtrycksfall tvingas hjärtat att pumpa snabbare.

Hur behandlas högt blodtryck?

  • Behandling vid högt blodtryck Beroende på blodtrycksnivå och eventuell förekomst av andra riskfaktorer för t.ex. kranskärlssjukdom rekommenderas förändring av levnadsvanor (om aktuellt) samt medicinering. Faktorer som kan sänka blodtrycket är rätt kost, mer fysisk aktivitet och genom att den som röker får hjälp med att sluta röka.

Vilka faktorer bidrar till högt blodtryck?

  • Ofta är det flera bakgrundsfaktorer som sammantaget bidrar till det höga blodtrycket. Genetisk benägenhet, övervikt, stress, matvanor, hög alkoholkonsumtion kan bidra till ett högt blodtryck. Blodtrycket ökar också med åldern i alla moderna civilisationer.

Varför är förhöjt blodtryck så farligt?

  • Om blodtrycket är riktigt högt kan det orsaka yrsel, huvudvärk och trötthet men många gånger märks inga symtom. Måttligt förhöjt blodtryck är oftast inte farligt eller obehagligt i sig men kan ge upphov till allvarliga sjukdomar som stroke, hjärtsvikt, njursvikt, hjärtinfarkt och rytmrubbningar i hjärtat som exempelvis förmaksflimmer.

Vad är högt blodtryck i hjärtat?

  • Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och senare tillbaka till hjärtat. Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om du inte får det behandlat. Risken för framför allt hjärt-kärlsjukdomar och njurproblem ökar om du har högt blodtryck.