:

Hur påverkar vegankost kroppen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar vegankost kroppen?
  2. Är det hälsosamt att vara vegan?
  3. Vad får du i dig av vegetarisk mat?
  4. Vad är bra att äta vegetariskt?
  5. Kan vegetarianer få tillräckligt med zinkbehöver?

Hur påverkar vegankost kroppen?

Det finns stora hälsovinster med att äta mycket grönsaker, frukt, baljväxter och annan mat från växtriket. Vegetarianer löper till exempel mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer. Vegetarisk mat kan innehålla alla näringsämnen kroppen behöver.

Är det hälsosamt att vara vegan?

Det finns flera hälsofördelar med att äta veganskt. En vegansk kost är bland annat rik på fibrer och antioxidanter samt minskar risken för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer.

Vad får du i dig av vegetarisk mat?

  • De flesta som äter mycket vegetarisk mat får i sig mycket av vitamin A, E, K, Csamt folatoch vissa mineraler som kaliumoch magnesium. Vitamin D, däremot kan du behöva ta tillskott av under den mörka delen på året. Det finns även andra näringsämnen och vitaminer som du har risk att få för lite av. Så får du i dig mer järn

Vad är bra att äta vegetariskt?

  • Att äta vegetariskt Det är bra för hälsan att äta mer mat från växter och mindre från djur. Med hjälp av baljväxter, fullkornsprodukter och rapsolja kan du få i dig de näringsämnen du behöver utan att äta kött och fisk. Ibland kan du behöva komplettera med vitamin B12 och vitamin D. Det gäller särskilt om du är vegan.

Kan vegetarianer få tillräckligt med zinkbehöver?

  • För att få tillräckligt med zinkbehöver vegetarianer regelbundet äta mat som innehåller mycket zink. Exempel på sådan mat är fullkornsbröd, baljväxter, nötter och frön. Även selenbehöver du vara noga med att få i dig. Selen finns i till exempel gröna och röda linser och i kikärter.