:

Vilka konsekvenser kan fetma leda till för samhället?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka konsekvenser kan fetma leda till för samhället?
  2. Hur påverkas organen av fetma?
  3. Vad är viktigt att tänka på när det gäller träning för en överviktig person?
  4. Vad beror övervikt oftast på?
  5. Hur kan en inflammation i fettvävnaden påverka blodkärlen?

Vilka konsekvenser kan fetma leda till för samhället?

Övervikt är ett tillstånd som kan öka risken att utveckla fetma. Fetma är en kronisk sjukdom som ofta kräver långsiktig behandling och uppföljning. Övervikt och fetma ökar risken för typ 2-diabetes, cancer och hjärt-kärlsjukdom, men även social stigmatisering och dess konsekvenser.

Hur påverkas organen av fetma?

Övervikt eller fetma innebär en ökad risk för olika sjukdomar, framför allt om man har ett BMI på över 35. Det är inte bara problem med andning och möjligheten att röra på sig som kan påverkas, även kroppens inre organ kan drabbas och leda till sjukdomar som påverkar bland annat blodsockret och levervärden.

Vad är viktigt att tänka på när det gäller träning för en överviktig person?

Hur kommer man igång med träningen som kraftigt överviktig? – Du ska skynda långsamt och försöka lägga så lite belastning som möjligt på dina leder. Här är det allra viktigast att du börjar röra på dig överhuvudtaget. Det bästa och enklaste är att börja med promenader i den takt som funkar för dig.

Vad beror övervikt oftast på?

Övervikt är en följd av för stort matintag under lång tid i förhållande till behovet. En tredjedel av förklaringen till fetma är genetisk, en tredjedel beror på familjeförhållanden och en tredjedel på faktorer kopplade till sociala faktorer.

Hur kan en inflammation i fettvävnaden påverka blodkärlen?

Inflammationen kan bl. a. påverka fettsammansättningen så att halten av det skadliga LDL-fettet ökar, mer känt som det onda kolesterolet. Åderförkalkningen påskyndas då eftersom LDL är extra bra på att ta sig in och fästa i kärlväggarna, där det efterhand samlas och bildar plack.