:

Vad ska man ha i blodsocker?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ska man ha i blodsocker?
  2. Är fruktsocker farligt för diabetiker?
  3. Vilka frukter och bär ger högre blodsockerökning?
  4. Hur sänker man blodsockret?
  5. Kan man ha högt eller lågt blodsocker?

Vad ska man ha i blodsocker?

Hos friska personer hålls det uppmätta blodsockret på morgonen efter fasta (minst åtta timmar utan mat) under 6,0 mmol/l och blodsockret stiger inte heller vid så kallat sockerbelastningstest i laboratorium över 7,7 mmol/l.

Är fruktsocker farligt för diabetiker?

Problem med fettlever har ökat kraftigt, vilket kan förklaras av att levern måste ta hand om allt mer fruktos. Leverns fettproduktion ger också ökade blodfetter, höga nivåer av triglycerider. Detta är kopplat till bukfetma och till typ 2-diabetes. Så: ja, fruktos i stora mängder är farligt för kroppen.

Vilka frukter och bär ger högre blodsockerökning?

  • Många andra frukter och bär, till exempel jordgubbar och kiwi, ger en högre blodsockerökning. Dessa frukter och bär kan vara bra att äta som avslutning på din måltid, eftersom blodsockerökningen då kan bromsas upp av maten du åt i din huvudmåltid.

Hur sänker man blodsockret?

  • Mat höjer blodsockret. Insulin, tabletter och fysisk ansträngning sänker det. Mat, läkemedel och motion är alltså de instrument som personer med diabetes har för att påverka sitt blodsocker. Både för höga och för låga nivåer av socker i blodet är obehagliga.

Kan man ha högt eller lågt blodsocker?

  • Att ha högt eller lågt blodsocker. I det dagliga livet gäller det att balansera det som höjer och det som sänker blodsockret. Målet är att få en låg och jämn nivå. Mat höjer blodsockret. Insulin, tabletter och fysisk ansträngning sänker det. Mat, läkemedel och motion är alltså de instrument som personer med diabetes har för att påverka sitt ...