:

Vad händer med metan i atmosfären?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer med metan i atmosfären?
  2. Vad ingår i jordbruket?
  3. Vad är växthuseffekten?
  4. Vad är växthusgaser?
  5. Hur bidrar jordbruket till växthusgaserna?

Vad händer med metan i atmosfären?

Koldioxid stannar kvar i atmosfären, metan bryts ner Ett kg metan värmer momentant ungefär 100 gånger mer än ett kg koldioxid men metanet bryts ned i atmosfären efter cirka 10 år medan en stor del av koldioxiden stannar i atmosfären under mycket lång tid.

Vad ingår i jordbruket?

Jordbruk är människans utnyttjande av mark genom bearbetning av åkrar och betesmark i syfte att producera livsmedel, djurfoder samt råvaror för energi- eller industriändamål. Ofta kombineras egentligt jordbruk, det vill säga växtodling och boskapsskötsel, med skogsbruk. Man brukar då tala om lantbruk.

Vad är växthuseffekten?

  • Växthuseffekten är ett sammanfattande begrepp för växthusgaserna ... så återförs koldioxid som varit utanför kretsloppet väldigt länge (miljontals år), i atmosfären. Om inte varje gram av återfört koldioxid binds i ny biomassa, så ökar koldioxidhalten i atmosfären.

Vad är växthusgaser?

  • Vissa av gaserna, bland annat vattenånga, koldioxid, metan och lustgas, är så kallade växthusgaser. Växthusgaserna har egenskaper som gör att de kan absorbera vissa våglängder av den värmestrålning som är på väg att lämna jorden. Värmen i växthusgasen återstrålas sedan vid en längre våglängd, som absorberas igen osv, osv.

Hur bidrar jordbruket till växthusgaserna?

  • Svenskt jordbruk bidrar till växthusgaserna. Inom till exempel industri och transporter är det koldioxid från fossila bränslen som generellt står för störst klimatpåverkan. I jordbruket är det i stället metan och lustgas från biologiska processer som står för de stora utsläppen.