:

När ta Måltidsinsulin?

Innehållsförteckning:

  1. När ta Måltidsinsulin?
  2. Vad gör Måltidsinsulin?
  3. När används Mixinsulin?
  4. När ges medellångverkande insulin?
  5. Hur går man tillväga när man ger insulin?
  6. Hur ska man ge insulin?

När ta Måltidsinsulin?

Måltidsinsulin tas i direkt anslutning till måltiderna. Det innebär i regel tre gånger per dygn (vid frukost, lunch och middag) men ibland kanske också till mellanmål eller kvällsmål. Effekten är snabb och varar inte längre än några timmar.

Vad gör Måltidsinsulin?

Måltidsinsulin. Används för att sänka blodsockret i samband med måltid. Det finns två typer direktverkande och snabbverkande. Direktverkande insulin (insulinanalog).

När används Mixinsulin?

Mixinsulin kombinerar, i en och samma injektion, den långverkande effekten av basinsulin med den kortverkande effekten av måltidsinsulin. De vanligaste mixinsulinerna består av 70 % basinsulin och 30 % måltidsinsulin. Mixinsulin är en vanlig form av insulinbehandling och det används framför allt vid typ 2-diabetes.

När ges medellångverkande insulin?

Medellångverkande basinsulin (s.k. NPH-insulin): Ges oftast till natten, ibland även på morgonen. Verkningstid 1–24 timmar efter inj. (maxeffekt under 4–12 timmar efter inj.). Lång-ultralångverkande insulin: Doseras vanligen en gång per dygn.

Hur går man tillväga när man ger insulin?

Insulinet ska hamna i underhudsfettet, det område som är mellan huden och muskeln, där det tas upp i blodet i en jämn takt. Du ska byta nål vid varje injektionstillfälle. Ta inte längre nål än nödvändigt vid injektion. Många använder numera insulinpump för att ge sig själva insulin.

Hur ska man ge insulin?

Hur väl insulinet tas upp varierar mellan olika injektionsställen. För det mesta får man snabbare effekt i magområdet och därför ger man ofta snabbverkande insulin i magen. Långverkande insulin ges i låren, skinkan eller magen. Injektionsställenas temperatur och blodcirkulation påverkar upptaget av insulin.