:

Vad är incidens och prevalens?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är incidens och prevalens?
  2. Vad innebär begreppet epidemiologi?
  3. Vad är Prevalensstudier?
  4. Vad är odds ratio?
  5. Vad betyder hög incidens?
  6. Vad betyder hobby epidemiologi?
  7. Vad har en epidemiologi för utbildning?

Vad är incidens och prevalens?

Prevalens avser befintliga fall, medan incidens avser nya fall. I stället för att uttrycka prevalensen som ett procentvärde kan vi beskriva den som antalet personer som är drabbade i en population av standardstorlek, till exempel 1 000 personer. ...

Vad innebär begreppet epidemiologi?

Epidemiologisk forskning undersöker förekomsten av olika sjukdomar i en population och studerar om det finns samband mellan exempelvis exponering av hormoner, strålning, smittämnen, stress, cigarettrök och sjukdomar eller tillstånd såsom hjärtinfarkt, lungcancer, övervikt och högt blodtryck med mera.

Vad är Prevalensstudier?

En punktprevalensstudie innebär att man anger den an- del av populationen som vid en viss tidpunkt uppfyller ett visst kriterium. Andelen an- ges i procent.

Vad är odds ratio?

Relationen mellan två risktal kan också uttryckas som kvoten mellan dem, riskkvot (relativ risk, RR). Jämförelse mellan två oddstal görs nästan alltid genom att man bildar en oddskvot (odds ratio, OR). Om ett visst resultat uttrycks som både riskkvot och odds- kvot är dessa lika endast då talen är 1.

Vad betyder hög incidens?

Antalet nya fall av en given sjukdom under en given tidsperiod i en viss population. Begreppet används även för ökningstakten av nya fall i en given population.

Vad betyder hobby epidemiologi?

Det talas ibland skämtsamt om att Sverige har blivit en nation av hobbyepidemiologer. En hobbyepidemiolog använder sina nyfunna – och ofta ganska begränsade – kunskaper i epidemiologi för att sia om utvecklingen. Ordet användes bland annat av statsminister Stefan Löfven i en intervju i Svenska Dagbladet.

Vad har en epidemiologi för utbildning?

Akademisk utbildning krävs, dvs att du har studerat på högskola/universitet. För att arbeta som epidemiolog kan du exempelvis studera till läkare, samhällsvetare, ekonom, matematiker eller hälsovetare. Du kan därefter gå vidare och läsa till epidemiolog som specialisering inom din grundutbildning.