:

Hur producerar man siden?

Innehållsförteckning:

  1. Hur producerar man siden?
  2. Hur odlas silke?
  3. Är siden elektriskt?
  4. Är silke varmt?
  5. Var odlas silke?
  6. Är siden ett naturmaterial?

Hur producerar man siden?

Siden görs av de trådar som silkesmasken spinner till sin kokong. Silkestrådarna löses sedan upp och spinns till en sammanhängande tråd för att därefter vävas till siden. Siden är ett material som du hittar i lite finare och lyxigare plagg, som exempelvis blusar, klänningar och scarfar.

Hur odlas silke?

Mullbärssilke. Mullbärssilke är silke som odlas i mullbärsträd, och silkeslarven lever av trädets blad. Silkesfibern i mulbärssilkeskokongerna kan vara 1700 m långa. Larverna spinner in sig i silket för att förpuppas, men för att få fram silkestråden dödas larverna genom kokning.

Är siden elektriskt?

Metallen leder bort en del av elektriciteten från plagget. Fungerar särskilt bra på tunna tyger, som silke. Fäst en säkerhetsnål inne i en söm i plagget – också för att leda bort elektriciteten från tyget. ... Välj skor med lädersula istället för med gummisula – som bygger upp elektrisk laddning.

Är silke varmt?

Silketrikå är ett unikt material som värmer samtidigt som det transporterar fukt & reglerar temperatur. Underställ i siden upplevs därför som lagom varma i nästan alla klimat. ... Siden används närmast huden som innerlager. Du ska aldrig använda något annat än naturmaterial närmast huden vid kyla.

Var odlas silke?

Kina och Indien står för merparten av världsproduktionen av silke idag. Konventionell uppfödningen av silkeslarver sker inomhus på hyllor i noggrant tempererade rum. Eftersom tråden lätt går sönder när fjärilen ska bryta sig ur kokongen, dödas silkesfjärilen redan i puppstadiet.

Är siden ett naturmaterial?

Siden är ett rent naturmaterial som är 100% biologiskt nedbrytbart. Inga plastpartiklar åker ut i haven som vid tvätt av syntetplagg.