:

Hur stoppar man machokulturen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur stoppar man machokulturen?
  2. Hur förväntas man vara som tjej?
  3. Vad är man när man är macho?
  4. Hur påverkar machokulturen män?
  5. Vilka Mansnormer är eller kan vara destruktiva?

Hur stoppar man machokulturen?

Stoppa machokulturen är ett samarbete mellan Byggnads och Byggcheferna. Det pågår sedan 2015 och har ett tydligt budskap: att alla personer är lika välkomna i byggbranschen, oavsett könstillhörighet, etnisk bakgrund, sexuell läggning eller funktionsnedsättning. Ta reda på mer om Byggchefernas mätverktyg Machoindex.

Hur förväntas man vara som tjej?

Dessutom förväntas vi vara på vissa sätt beroende på vilket kön vi har. Förväntningarna handlar om till exempel utseende, intressen och sex. Men egentligen borde alla få se ut och vara som de vill, oavsett vad andra tänker. Många mår bättre när de inte känner att de behöver anpassa sig till vad andra tycker.

Vad är man när man är macho?

Machismo (uttal: [mat'ʃismo]) syftar på ett accentuerat eller aggressivt manlighetsideal i främst iberoamerikanska länder. Ordet är relaterat till spanska och portugisiska macho, och en man som anser sig eller anses falla under machismoetiketten kallas för machista.

Hur påverkar machokulturen män?

Machokulturen påverkar ALLA. Enligt vår Novusundersökning har exempelvis var fjärde högstadietjej blivit utsatt för kränkningar det senaste året och var tredje tjej i gymnasiet har erfarenhet av sexuella övergrepp, medan det för gymnasiekillar är en av tio.

Vilka Mansnormer är eller kan vara destruktiva?

Destruktiva maskulinitetsnormer där män inte får visa sig sårbara kan också leda till att män drabbas värre av psykisk ohälsa. 70 % av alla unga mellan 15 och 24 år som begår självmord är killar. Normerna påverkar också hur vi har det hemma i vår vardag.