:

Hur trä påverkar miljön?

Innehållsförteckning:

  1. Hur trä påverkar miljön?
  2. Vilket träslag är bäst för miljön?
  3. Hur påverkar mahogny miljön?
  4. Är valnötsträ miljövänligt?
  5. Hur påverkar pappersmassan miljön?
  6. Hur kan skogsavverkning påverka miljön?
  7. Hur påverkas djuren av skogsskövling?

Hur trä påverkar miljön?

Trä har stora miljöfördelar jämfört med alla andra byggmaterial. Grundläggande fördelar är att trä utvinns med liten energiinsats ur en förnybar resurs och att fotosyntesen vid skogens tillväxt binder koldioxid. Det är ofta också både väsentligt lättare och billigare att bygga i trä än i andra material.

Vilket träslag är bäst för miljön?

Furu och gran är två träslag som fungerar utmärkt ur miljösynpunkt, då den förnyas långsamt, binder upp mycket koldioxid inte kräver långa transporter eftersom vi har dessa träslag i överflöd på hemmaplan. Men rent generellt är trä ett mycket miljövänligt byggmaterial även om vi letar vidare bland träslagen.

Hur påverkar mahogny miljön?

Handel med flera arter mahogny regleras genom en frivillig överenskommelse om handel med hotade djur- och växtarter, CITES, eftersom alltför stor avverkning hotar regnskogens ekologi. ... Internationella miljöorganisationer såsom Greenpeace och Jordens vänner har bedrivit kampanjer mot den illegala handeln med mahogny.

Är valnötsträ miljövänligt?

Trä från uthålligt skogsbruk är ett förnybart material, det enda förnybara byggmaterial som används i stor skala. Materialet återgenereras inom viss tid – vanligtvis 100–200 år i vårt klimat – med endast solen och naturen som källa.

Hur påverkar pappersmassan miljön?

Kadmium är farligt för miljön och kan orsaka benskörhet, njurproblem och cancer. ... – Källan till kadmium i bruket är råvaran till pappersmassan, nämligen trä. Det tillsätts inget kadmium under någon av processerna vid tillverkningen av massan, förklarar Marjo Halonen, som är kommunikatör hos Metsä Board AB.

Hur kan skogsavverkning påverka miljön?

Den pågående skövlingen av världens skogar har stor klimatpåverkan. Det kan liknas vid förbränningen av fossila bränslen (olja, kol och fossilgas). När skog huggs ner snabbare är ny skog hinner växa upp blir resultatet att mängden koldioxid i atmosfären ökar och bidrar till att öka växthuseffekten.

Hur påverkas djuren av skogsskövling?

Påverkan på djurliv Skogar är hem för ett stort antal djur såsom fåglar, däggdjur m.m. Flera djurarter dör ut när människan skövlar skog. Vissa djur flyttar istället in i städerna.