:

Hur påverkar den grekiska kulturen oss idag?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar den grekiska kulturen oss idag?
  2. Vilka spår kan man finna av antiken i dagens samhälle?
  3. Hur påverkades folket av litteraturen under antiken?
  4. Hur påverkar Hellenismen oss idag?
  5. Vad var typiskt under antiken?

Hur påverkar den grekiska kulturen oss idag?

Grekisk kultur har satt sin prägel på hela den västerländska civilisationen. Att studera antikens Grekland - dess språk, mytologi, konst, arkitektur, litteratur, filosofi och så vidare - har varit grundläggande i intellektuellt och konstnärligt liv ända fram till våra dagar.

Vilka spår kan man finna av antiken i dagens samhälle?

Vi kan även se det i form av arkitektur. I svenska städer kan vi se valv och pelare där arkitekterna har inspirerats av grekernas tempel. Inom medicin används liknande kirurgi som under antiken. Grekerna bidrog även med vetenskap, retorik, demokrati och dramaturgi.

Hur påverkades folket av litteraturen under antiken?

En del av litteraturen framfördes muntligen medan annat nedtecknades på olika material. Under den tidiga antiken kunde det ske i form av inristningar på sten eller keramik medan pergament började användas på 100-talet e.Kr. Den klassiska epoken varade till 338 f.Kr. då Aten besegrades av Makedonien.

Hur påverkar Hellenismen oss idag?

Överallt i den hellenistiska kultursfären fungerade grekiskan som gemensamt tungomål. Grekiska blev ett världsspråk som förenade alla välutbildade medlemmar av de hellenistiska rikenas överskikt, ungefär som engelska fungerar idag.

Vad var typiskt under antiken?

Den varade från ca 800 f.Kr till ca 500 e.Kr. Epoken kännetecknas av stort kulturellt inflytande från Antikens Grekland och Romarriket. Under antiken formades det klassiska västerländska kulturarvet inom särskilt filosofi, konst, politik, astronomi och matematik.