:

Vad händer vid ökad puls?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer vid ökad puls?
  2. Hur påverkar pulsen pulsen?
  3. Hur kontrollerar du pulsen?
  4. När Känner du pulsen tydligt?
  5. Hur känns pulsen vid pulsmätning?

Vad händer vid ökad puls?

Vid fysiskt arbete ökar pulsen och hjärtats minutvolym. Andningen flerfaldigas, blod- trycket ökar, kroppstemperaturen stiger, hjärtats och musklernas genomblödning ökar, det bildas mer mjölksyra och frisättningen av hormoner som adrenalin, tillväxthormon och kortisol ökar.

Hur påverkar pulsen pulsen?

  • Flera faktorer kan påverka pulsens frekvens, rytm och fyllnad. Till exempel om hjärtat fylls med en mindre mängd blod än tidigare och det pumpas ut i kroppen, minskar mängden blod som kommer ut i perifera pulsar vilket gör pulsen tunnare och ibland inte kännbar.

Hur kontrollerar du pulsen?

  • Att kontrollera pulsen är en viktig del i många undersökningar. En mycket snabb eller en oregelbunden puls kan till exempel tyda på att du har förmaksflimmer eller förmaksfladder. En hastig och svag puls kan tyda på att du har en stor inre eller yttre blödning.

När Känner du pulsen tydligt?

  • När du känner pulsen tydligt börjar du räkna pulsslagen medan du tar tid. Räkna gärna under en hel minut. Då är det antal slag per minut som du kommer fram till mer säkert. ... Ibland kan du höra din egen puls i öronen, om du ansträngt dig mycket eller ligger ner på örat.

Hur känns pulsen vid pulsmätning?

  • Vid pulsmätning används 2-3 fingrar, men inte tumme eller lillfinger. Pulsen känns bäst med fingerblomman och med ett lagom tryck. Om nagelbädden på det palperande fingret blir vit är trycket alldeles för hårt. Vid ett hårt tryck komprimeras kärlet vilket för att pulsen är svårare att känna.