:

Vilka tre faktorer i träningen påverkar näringsbehovet hos dig som idrottare?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka tre faktorer i träningen påverkar näringsbehovet hos dig som idrottare?
  2. Hur kan kost påverka konditionen?
  3. Hur påverkar näringen och kalorier din prestation?
  4. Vad skulle hända om du inte anpassade måltider utifrån att personen har högt energibehov?
  5. Varför är det bra att äta mat?
  6. Vad ska man äta för mat för att gå ner i vikt?
  7. Vad påverkar träningen?

Vilka tre faktorer i träningen påverkar näringsbehovet hos dig som idrottare?

Faktorer som påverkar energibehovet är kön, ålder, kroppsvikt, kroppssammansättning, konditionsnivå samt vilken typ av träning, intensitet, frekvens och mängd träning idrottaren utför. Fysisk aktivitet innebär generellt sett att energiförbrukningen ökar med 2-4 MJ (430-890 kcal) för varje timmes träning (Abrahamsson m.

Hur kan kost påverka konditionen?

Vill du få bättre kondition är det viktigaste kostrådet att du har energi till passet. Det får du främst genom att äta lagom mycket kolhydrater innan passet och genom att du äter en bra kost generellt under dagen.

Hur påverkar näringen och kalorier din prestation?

Grundförutsättningen för att en idrottsutövare skall kunna utveckla sin prestationsförmåga är att vara i energibalans. Äter man för lite i förhållande till träningsmängd/intensitet kommer energin att tas från redan uppbyggda näringsförråd. Muskulatur bryts ner och proteinet används till energiförsörjningen.

Vad skulle hända om du inte anpassade måltider utifrån att personen har högt energibehov?

Maten vi äter ska täcka behovet av den energi vi förbrukar. När energiintaget täcker energiförlusterna är vi i energibalans. Äter vi mindre än vi förbrukar över tid minskar vi i vikt och äter vi mer än vi förbrukar över tid ökar vi i vikt.

Varför är det bra att äta mat?

Mat ger dig kraft och ork Du behöver äta för att kroppen ska funka, för att du ska kunna röra på dig och hålla dig frisk. Du behöver också mat för att kunna tänka, koncentrera dig och lära dig saker. Utan energi och näring kan till exempel inte hjärtat, hjärnan, tarmarna och lungorna fungera.

Vad ska man äta för mat för att gå ner i vikt?

Fiberrika grönsaker som morötter, broccoli, kålrot och vitkål, vita bönor, kidneybönor, kikärtor, linser, ärtor och gröna bönor ger mycket fibrer och näring och mättar bra utan att ge så mycket kalorier. När du äter bröd och flingor välj då fullkornsprodukter som är näringsrika och mättar bra.

Vad påverkar träningen?

All form av rörelse påverkar din kropp positivt Regelbunden rörelse stärker musklerna, som i sin tur skyddar leder och skelett. Det ökar också din rörlighet och balans som i sin tur minskar risken för fallskador och benbrott. Att röra på sig påverkar också vikten, blodfetter, blodtryck och blodsocker i rätt riktning.