:

Kan man ta kortison vid graviditet?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man ta kortison vid graviditet?
  2. Vad är fosterskadande ämnen?
  3. Hur påverkar kortison ämnesomsättningen?
  4. Vad är hög dos av kortison?
  5. Kan du använda kortison i ändtarmen?

Kan man ta kortison vid graviditet?

Graviditet och amning Rådgör med din läkare om du behöver använda kortison när du är gravid eller ammar. Ibland är behandlingen mycket viktig för att du ska må bra. Ibland kan du behöva avstå från kortison och kanske få en annan behandling.

Vad är fosterskadande ämnen?

Om modern blir utsatt för farliga ämnen under graviditeten (till exempel kvicksilver) eller läkemedel (som fenytoin) kan orsaka igenkännbara missbildningar. Infektioner av till exempel röda hund eller syfilis kan också påverka fostret. Alkohol är en känd substans med fosterskadande effekt.

Hur påverkar kortison ämnesomsättningen?

  • Kortison påverkar ämnesomsättningen vilket kan ge ökad aptit och ändrad ämnesomsättning vilket kan leda till viktökning. Påverkan på ämnesomsättningen minskar också kroppens känslighet för insulin, vilket kan leda till att man utvecklar diabetes.

Vad är hög dos av kortison?

  • Som hög dos räknas mer än 100 milligram per dag. Det är viktigt att du tillsammans med läkaren väger risken för biverkningar mot fördelarna med behandlingen. Vid många sjukdomar har kortison en mycket bra effekt, ibland är det till och med livräddande.

Kan du använda kortison i ändtarmen?

  • Kortison som du för in i ändtarmen används vid inflammation i ändtarmen, till exempel ulcerös kolit. Biverkningar när du tar kortison i ändtarmen. Det är vanligt att det svider och gör ont i ändtarmen. Andra vanliga biverkningar är magbesvär som dyspepsioch illamående.