:

Vad är farligt med kolväten?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är farligt med kolväten?
  2. Vilka miljöproblem uppstår av kolväten?
  3. Vad är farligt med avgaser?
  4. Hur påverkar avgaser oss människor?
  5. Vad är farligt med dieselavgaser?
  6. Vad gör att kolväte har olika egenskaper?
  7. Vad bildas då kolväten brinner?
  8. Vad händer med avgaser?

Vad är farligt med kolväten?

Ett farligt kolväte är bensen, som är cancerframkallande. ... Men bensen bildas även vid förbränning. – Eten och propen är ytterligare några kolväten som finns i avgaserna. De bidrar bland annat till bildandet av marknära ozon, som är skadligt för människor, djur och växter.

Vilka miljöproblem uppstår av kolväten?

Utsläppet av kväveoxider bidrar också till övergödning, försurning av mark och vatten samt tillsammans med kolväten till bildning av marknära ozon. Kolväten och övriga VOC VOC är ett samlingsnamn för en mängd flyktiga organiska ämnen (i huvudsak kolväten) med negativa miljö- och hälsoeffekter.

Vad är farligt med avgaser?

Kvävedioxiden, som finns i avgaser, kommer främst från bilar och tunga fordon, enligt Karin Persson på Svenska Miljöinstitutet. Forskningen visar att det är just kvävedioxid, partiklar och ozon som är värst för hälsan. Till exempel finns det statistiska samband mellan hjärtinfarkt och höga halter av kvävedioxid.

Hur påverkar avgaser oss människor?

Luftföroreningar bidrar till att människor får besvär, insjuknar och dör i förtid av sjukdomar i hjärta, kärl och luftvägar, de kan också bidra till att den som redan är sjuk blir sjukare. Partiklar anses vara de luftföroreningar som påverkar människors hälsa mest.

Vad är farligt med dieselavgaser?

Att dieselavgaser är cancerframkallande vet vi. De klassades som cancerogena år 2012 av IARC – International Agency for Research on Cancer – och då fastslogs riktlinjer för hur stora mängder partiklar från dieselavgaser som vi människor kan utsättas för utan att det betraktas som en hälsorisk.

Vad gör att kolväte har olika egenskaper?

Ett kolväte är en kemisk förening av enbart kol och väte. Kolväten har en ryggrad bestående av kolatomer, på vilka väteatomerna sitter. Denna kedja kan vara ogrenad, grenad eller ringformad. Kolväten är opolära ämnen – de är svårlösliga i vatten, särskilt de större molekylerna, medan de däremot löses väl i fetter.

Vad bildas då kolväten brinner?

När syret reagerar med bränslet så sker en förbränning, vilket innebär att kol och syre bildar koldioxid och väteatomer i bränslet reagerar med syre till vatten. Har vi ett "rent" bränsle, så blir reaktionsprodukterna bara koldioxid och vatten. Förbränningsreaktionen är exoterm, dvs. avger värmeenergi.

Vad händer med avgaser?

I bilarnas avgaser finns det en gas som heter koldioxid. ... Och ju mer avgaser vi släpper ut desto mer koldioxid kommer ut i luften och locket runt jorden blir tjockare. En del av den värmen som tidigare letade sig igenom locket och ut i rymden blir nu kvar på jorden och det blir varmare.