:

Hur påverkar IFRS 16?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar IFRS 16?
  2. Vad innebär IFRS 16?
  3. För vem gäller IFRS 16?
  4. Vad är Nyttjanderättstillgångar?
  5. Vad är variabla leasingavgifter?
  6. Vad är en Leasingskuld?
  7. Vad är Leasingskuld?
  8. Vad är Minimileaseavgift?
  9. Vad menas med operationell?

Hur påverkar IFRS 16?

IFRS 16 innebär förändrade redovisningsprinciper för leasetagare, medan redovisningen för leasegivare i all väsentlighet är oförändrad. ... Tidigare operationella kostnader för leasing (leasingavgifter) omklassificeras således till att redovisas som avskrivningar samt räntekostnader i resultaträkningen.

Vad innebär IFRS 16?

IFRS 16 innebär att man som leasetagare behöver redovisa i princip alla sina leasingavtal i balansräkningen med en nyttjanderättstillgång och leasingskuld. Standarden ställer ofta höga krav på redovisningen, inte minst i form av komplexa beräkningar och avtalsanalyser.

För vem gäller IFRS 16?

Alla koncernföretag som tillämpar IFRS skall tillämpa IFRS 16. Detta gäller även företag som tillämpar lagbegränsad IFRS. Undantag från tillämpning finns för företag som i juridisk person tillämpar RFR 2 Redovisning för juridiska personer.

Vad är Nyttjanderättstillgångar?

Nyttjanderättstillgången redovisas i enlighet med den standard som tillgången avser. Avser tillgången en rätt att nyttja en lokal sker redovisningen i enlighet med IAS 16, dvs. med en linjär avskrivning. ... Tillgången nedskrivningsprövas i enlighet med IAS 36 Nedskrivningar.

Vad är variabla leasingavgifter?

Minimileaseavgifterna i ett finansiellt leasingavtal fördelas mellan ränta (i första hand blir det då den ränta som anges i leasingavtalet som kommer att redovisas som räntekostnad) och amortering av skulden. Variabla avgifter ska redovisas som kostnad det räkenskapsår utgifterna uppkommer.

Vad är en Leasingskuld?

I korthet är värdet av leasingskulden nuvärdet av leasingavgifterna med tillägg för belopp som förväntas betalas ut av leasetagaren enligt en restvärdegaranti, alternativt lösenpriset vid en option om leasetagaren är rimligt säker på att utnyttja en sådan möjlighet.

Vad är Leasingskuld?

I korthet är värdet av leasingskulden nuvärdet av leasingavgifterna med tillägg för belopp som förväntas betalas ut av leasetagaren enligt en restvärdegaranti, alternativt lösenpriset vid en option om leasetagaren är rimligt säker på att utnyttja en sådan möjlighet.

Vad är Minimileaseavgift?

Minimileaseavgifterna är de betalningar, exklusive variabla avgifter, serviceavgifter och skatter, som leasetagaren ska betala till leasegivaren under leasingperioden. Till avgiften tillkommer eventuellt ett belopp som garanteras av leasetagaren eller av denne närstående företag (BFNAR 2012:1 punkt 20.6).

Vad menas med operationell?

Operationell definition, även kallat operationalisering, är en mer konkret definition på ett abstrakt begrepp, vilken kan användas som grund för åtgärder eller för automatisering av en process. ... Den operationella definitionen skall ligga nära den teoretiska definitionen, men innehåller i allmänhet förenklingar.