:

Vad gör jod i kroppen?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör jod i kroppen?
  2. När ska man inte äta jod?
  3. Vad orsakar brist på jod?
  4. Varför ska man inte äta salt med jod?
  5. Hur mycket jod finns i kroppen?
  6. När upptäcktes jod i krut?
  7. Hur mycket jod innehåller joderat salt?
  8. Vad är symtom på jodbrist?

Vad gör jod i kroppen?

Jod är en mineral som kroppen behöver och som vi har mycket av i sköldkörtelhormoner. Jod är bland annat viktigt för att reglera ämnesomsättningen och för tillväxt och utveckling hos barn.

När ska man inte äta jod?

Den som äter en kost som är kalorifattig, utesluter animaliska produkter, inte äter tillräckligt med salt eller har problem med tarmarna kan få i sig för lite jod. I dessa fall är det därför viktigt att vara medveten om detta och välja berikade alternativ eller ta tillskott.

Vad orsakar brist på jod?

Globalt är jodbrist fortfarande ett problem i många länder. Källor till jod är främst animaliska livsmedel och joderat salt. Riskgrupper för lågt intag idag är därför veganer och de som inte använder joderat salt, till exempel de som äter mycket mat som köps färdiglagad.

Varför ska man inte äta salt med jod?

För lite jod kan leda till att man får struma, en sjukdom som innebär att sköldkörteln blir förstorad vilket kan ses på halsen där den sitter. En förstorad sköldkörtel kan, men behöver inte alltid, till exempel påverka ämnesomsättningen.

Hur mycket jod finns i kroppen?

  • Av de 20–50 mg jod som finns i kroppen finns största delen (ca 75 procent) i sköldkörteln och i musklerna. Dessutom finns det ca 10 procent i huden och 7 procent i skelettet. De övriga 13 procent finns i endokrina systemet, t.ex. i äggstockarna, bröstkörtlarna, prostatan och CNS.

När upptäcktes jod i krut?

  • 1811 Bernard Courtois upptäckte jod under framställningen av krut. 1850 visade Chatin behov av jod för människor. 1885 upptäcker Baumann organiskt jod i sköldkörteln. 1919 isolerade Kendall och Osterberg T4 (thyroxin).

Hur mycket jod innehåller joderat salt?

  • På förpackningen står det om saltet är berikat med jod. Joderat salt innehåller 50 mikrogram jod per gram salt. Livsmedelsverket uppmanar livsmedelsindustrin och restauranger att använda joderat salt. Algprodukter som säljs som näringstillskott, kan i vissa fall innehålla höga jodhalter.

Vad är symtom på jodbrist?

  • Symtom på jodbrist. Det finns en rad olika tecken på att kroppen behöver få i sig mer jod, här nedan listar vi några av de vanligaste symtomen. 1. Trötthet. jod behövs för att kroppen ska kunna producera energi. Om du lider av jodbrist är tröttet en av de första tecknen. 2. Frusenhet och kalla händer och fötter