:

Är det farligt med för mycket kalium?

Innehållsförteckning:

  1. Är det farligt med för mycket kalium?
  2. Vad kan hyperkalemi vid njursvikt bero på?
  3. Kan du få behandling om kaliumvärdet är högt?
  4. Varför är kalium rikligt i kroppen?
  5. Vad är kalium för din hälsa?
  6. Har du ett lågt kaliumvärde?

Är det farligt med för mycket kalium?

Kalium är ett mineral som finns i blodet och i kroppens celler. Kalium är viktigt för hjärtats, musklernas och nervernas funktioner. För mycket eller för lite kalium kan orsaka störningar i exempelvis hjärtats funktion.

Vad kan hyperkalemi vid njursvikt bero på?

Patienter med njursvikt löper större risk att utveckla hyperkalemi. Det är dessutom vanligt att hyperkalemi är en bieffekt av läkemedelsbehandling, ofta i kombination med andra ogynnsamma omständigheter såsom minskad extracellulär volym (dehydrering). Kalium är viktig för nerv- och muskelsystemets normala funktion.

Kan du få behandling om kaliumvärdet är högt?

  • Om ditt kaliumvärde är högt kan du få behandling. Vilken behandling du får beror på vad som orsakar det höga värdet. Ibland kan det räcka att undvika mat som innehåller kalium för att kaliumvärdet ska sänkas. Några exempel på mat som innehåller mycket kalium är nötter, choklad, citrusfrukter och banan.

Varför är kalium rikligt i kroppen?

  • Trots att kalium är ett mineral, som näst efter kalcium och fosfor förekommer rikligast i kroppen och att såväl under- som överskott leder till snabbt hjärtstillestånd och död, är mycket lite känt beträffande dess funktion.

Vad är kalium för din hälsa?

  • Kalium motverkar hjärt-kärlproblem och är viktig för energi-produktionen, blodsockret, nerverna och musklernas funktion. Kalium är betydande för ben-stommen, tarmfunktionen och njurarna bland annat. Som en av de mest förekommande mineralerna i kroppen spelar kalium mycket en viktig roll för din hälsa.

Har du ett lågt kaliumvärde?

  • Den vanligaste orsaken till ett lågt kaliumvärde är att du behandlas med en viss typ av läkemedel. Det handlar framför allt om vissa vätskedrivande läkemedel som till exempel furosemid. Andra orsaker till låga kaliumvärden kan vara att du har förlorat salter, till exempel om du har haft kraftiga diarréer eller kräkningar.